in

Posvađali se oko imena deteta: Muž predložio ime njegove mame, a žena neće ni da čuje, dala mu jedan uslov pa se pokajala

Kada smo čekali prvo dete, razmišljali smo o imenima. Majka mu je umrla nekoliko godina pre toga. Saznali smo da očekujemo devojčicu, i iako sam volela njegovu mamu, to ime mi je samo zvučalo kao ‘baka’, požalila se jedna mama na Redditu

To bi trebalo da bude najlepši posao na svetu, ali za mnoge roditelje izbor imena za svoje dete postaje prava muka, posebno ako teško nalaze kompromis i podložni su spoljnim uticajima.

Upravo je ovo priča jedne anonimne mame koja se na Reddit forumu požalila da joj muž zamera što detetu nije dala ime koje je želeo.

I dok se većina parova na kraju nekako dogovori oko imena, u njihovom slučaju to se nije dogodilo, već je majka odlučila i sama to registrovala. Sada je njen suprug ljut što ga je dovela na ivicu smrti, tvrdeći da je ono što je uradila bilo ‘čisto maltretiranje’ kako bi ga naterala da prihvati njeno ime, prenosi Mirror.

U svojoj objavi je objasnila da je želeo da dete dobije ime po njegovoj pokojnoj majci, ali je ona to odbila uz obrazloženje da je to ime staromodno. Rekla mu je da to ime mogu dodati kao srednje ime devojke. Tokom cele trudnoće, svađale bi se kada bi se dotakle ove teme, a diskusiju nikada nisu zaključile.

Shutterstock

 

Kada smo čekali prvo dete, razmišljali smo o imenima. Majka mu je umrla nekoliko godina pre toga. Saznali smo da čekamo devojčicu, a iako sam mnogo volela njegovu majku, to ime mi je zvučalo baš kao ‘baka’.

Rekao sam mu da razumem sentimentalnu vrednost tog imena, ali da mi se ne sviđa kao ime za našu ćerku. Predložio sam ga kao srednje ime da bih napravio kompromis, ali on je bio ljut i nije pristao.

Koje god ime da sam predložio, od klasičnog do modernog, pa čak i nadimak njegove majke, on je odbio – nije ono koje je želeo.

Kada sam se porodila, naravno da smo bili oduševljeni. Ponovo je pomenuo ime svoje majke, koje ćemo joj dati, ali ja sam samo prećutao. Kasnije, kada su me pitali kako se zove devojčica, rekao sam Lili (što nije ime njegove majke) i ono koje je želeo da mu bude srednje ime.

beba

Shutterstock

 

Pošto je i on kasnije trebalo da potpiše, video sam da je kiptio od besa. Rekla sam mu da sam mu dala dovoljno vremena da se dogovori i da ima mogućnost da izabere nešto drugo. Od tada je prošlo šest meseci i on je zove Lili, ali stalno me krivi što sam ga doveo do ivice kraja, i to ljudima govori. Kao da mi nikada neće oprostiti. Pitala sam ga po čemu je drugačije od onoga što je pokušao da mi uradi, kroz sve hormonske bure trudnoće i posle porođaja. Sada mi recite ko je bezobrazan u ovoj situaciji?

Više od hiljadu ljudi je komentarisalo objavu, a većina je stala na njenu stranu.

 – Ako neko od roditelja stavi veto na ime, onda to više nije opcija i tražite drugo da se dogovorite. Bez obzira na porodične tradicije, ime deteta treba da bude nešto oko čega se oboje slažete – napisao je jedan pratilac.

Drugi je rekao: ‘ako je ime zaista staromodno, ti nisi gad, zamisli da moraš da je zoveš imenom koje ti se ne sviđa celog života’. 

 

Bonus video: