in

Pogledajte kako sada izgleda kultni beogradski hotel

Pogledajte kako sada izgleda kultni beogradski hotel

Novo lice jednog od najotmenijih mesta u gradu.

Njegovi gosti bili su čuveni finansijeri i bankari Džon Rokfeler Mlađi i Dejvid Rokfeler, doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, šahovski velemajstor Gari Kasparov, beogradski boem Momo Kapor, estradni umetnici raskošnog glasa Cune Gojković i Meri Cetinić i brojne druge slavne ličnosti. Od momenta kada se, zahvaljujući zamisli čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića, 1912. godine u punom sjaju i raskoši predstavio javnosti, hotel „Bristol“ postao je simbol Savamale i jedno od najotmenijih mesta u Beogradu.

Foto: Promo

Ovaj antologijski primerak moderne srpske arhitekture nakon više od veka postojanja, doživljava renesansu i sprema se da zasija sjajem kakvim nije odisao decenijama unazad.

Foto: Promo

Hotel „Bristol“ uskoro će, ne samo ponovo pleniti lepotom obnovljene fasade, na čijoj restauraciji radi 16 umetnika i trojica likorezaca, već i očaravajućim enterijerom.

stan dorćol
francuska ambasada

Hotelske sobe krasiće reprodukcije originalne dekoracije nađene u zgradi „Bristola“. Elementi koji predstavljaju fuziju francuskog art nouveau i istočnoevropskih motiva posetioce će pratiti kroz apartmane i javne prostore hotela.

Foto: Promo

„Bristol“ je jedno od tek nekoliko beogradskih zdanja koja su početkom XX veka izgrađena u stilu akademizma i art dekoa, a ovaj arhitektonski izraz će aktuelnom rekonstrukcijom dobiti svoju savremenu interpretaciju.

Foto: Promo

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi