in

Ovih 6 biljaka će vam pomoći da se zauvek rešite kondenza i vlage u kući

Kako se rešiti buđi i vlage jedno je od pitanja koje muči mnoge kuće kada je ovako hladno.

Grejanje domaćinstva uzrokuje kondenzaciju, vlagu i buđ, a na sreću, stručnjaci su otkrili da su određene sobne biljke odlični odvlaživači vazduha. Neizbežno je u ovo doba godine da kondenzacija pojavljuje na prozorima – ali može izazvati probleme ako se ne spreči.

Kondenzacija je jedan od najčešćih oblika vlage i iako možda ne izgleda kao velika stvar u ovom trenutku, može dovesti do nekih nezdravih crnih izraslina. Može se uočiti na prozorima i nekim zidovima, ali ako se ne tretira, može dovesti do buđi. To onda može prouzrokovati oštećenje zidova, nameštaja i takođe može izazvati zdravstvene probleme kao što je astma.

Međutim, postoje načini na koje možete sprečiti da se to dogodi, a to mogu biti lake promene u vašem domu. Stručnjaci otkrivaju da određene sobne biljke ne samo da mogu učiniti da prostorija izgleda lepo, već mogu i pomoći da se spreči stvaranje kondenzacije smanjenjem vlažnosti.

Postoje biljke koje imaju sposobnost da apsorbuju rosu, maglu i drugu vlagu iz vazduha kroz svoje lišće. Julie Decosta, stručnjak za biljke u BackyardBoss-u vam preporučuje najbolje sobne biljke za ovo, koje takođe ne zahtevaju preveliko održavanje.

Bršljan (English Ivy)

Foto: Shutterstock

Prva biljka koju Julie preporučuje je engleski Bršljan. Jeftina lisnata biljka je odličan „filter“ vazdušnih toksina. Pomaže u borbi protiv buđi, a takođe je dobra za ljude sa specifičnim zdravstvenim stanjima.

„Bršljan je takođe posebno dobar za osobe koje pate od alergija jer uklanja toksine iz vazduha. Ovo je takođe dobar izbor biljke za uklanjanje formaldehida ili benzena. To je jedna od najuspešnijih sorti u kućnim uslovima. Međutim, važno je napomenuti da je bršljan toksičan za životinje, tako da vlasnici kućnih ljubimaca treba da ga drže van domašaja“, objasnila je Julie.

Spatifilum (Peace Lily)

Foto: Shutterstock

Ne samo lepa biljka, već je Spatifilum takođe biljka koja se lako uzgaja i održava – i voli vlagu.

Julie kaže da biljka voli vlagu i može lako da apsorbuje spore buđi koristeći ih na nivou korena kao izvor hrane. Takođe poboljšava kvalitet vazduha za 60 procenata. Biljka je izuzetna u propadanju i neutralisanju toksina kao što je ugljen monoksid i formaldehid. Takođe, može biti otrovna za kućne ljubimce.

Areka (Areca Palm)

Foto: Shutterstock

Možda ćete ih obično videti na odmoru na moru, ali Areka može biti dobar izbor i za smanjenje vlažnosti. Takođe, definitivno će vašoj sobi dati tropski osećaj. Ne samo da će smanjiti vlagu, već takođe pomaže da se ugljen-dioksid pretvori u kiseonik.

Zeleni ljiljan (Spider Plant)

Foto: Shutterstock

Savršena biljka za one koji nisu baš toliko vešti u baštovanstvu. Poznata po tome što je „laka za uzgoj i teško ju je ubiti“, Zeleni ljiljan biće odličan dodatak smanjenju vlage u prostorijama.

„One upijaju buđ u svojim listovima i takođe se brinu o alergenima prašine, kao i o toksinima kao što je ugljen-monoksid“, rekla je Julie, a one mogu da uklone i do 90 odsto toksina iz vazduha za dva dana.

Foto: Shutterstock

Sabljica (Snake Plant)

Foto: Shutterstock

Još jedna biljka koja se lako čuva je Sabljica. Možda i najlakša za održavanje, možete je zalivati jednom mesečno.

„Ove biljke proizvode svež kiseonik i apsorbuju buđ u vazduhu zadržavajući vlagu. Zamislite te prednosti kada biste imali gomilu ovih biljaka u svom domu“, istakla je stručnjak za biljke.

Kućna paprat (Boston Fern)

Foto: Shutterstock

Ova biljka uravnotežuje nivoe vlažnosti i uspevaće u vlažnim okolnostima i takođe pomaže u prečišćavanju vazduha oslobađanjem od formaldehida koji se „emituje iz proizvoda od papira i tepiha“ što će značiti „manje nakupljanje buđi“ u vašem domu, piše bizlife.com.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram