in

Ovaj video je HIT na Internetu: Pogledajte kako bebe vide roditelje i SVET oko sebe prvih godinu dana

Ovaj video je HIT na Internetu: Pogledajte kako bebe vide roditelje i SVET oko sebe prvih godinu dana

Deca ne vide mnogo kad se rode – razlikuju samo svetlost i tamu, sve je kao u magli i sve vide crno-belo. Majku koja im se smeši vide poput sivkaste grudve. 

Potrebno je malo vremena da se njihov vid razbistri i da vide svet oko sebe u boji. Naime, optički nervi kod novorođene bebe nisu u potpunosti formirani, a mozgu je potrebno vreme da sazri kako bi mogao da obradi sve nadražaje koji ga okružuju.

Britanski očni hirurg doktor Romeš Angunavel sa Klinike Compare napravio je zanimljiv GIF koji pokazuje kako se dečiji vid menja od trenutka rođenja do prvog rođendana.

– Vizuelni korteks mozga zauzima gotovo trećinu čitavog mozga i počinje da uči da obrađuje poplavu vizuelnih informacija s kojima se susreće od trenutka kada se oči prvi put otvore – objašnjava Romeš. 

Kao što se vidi u GIF-u, beba počinju da vide boje sa tri meseca, a crvena je prva koju može da prepozna.

Sa četiri meseca beba počinje da vidi dalje od samo 25 centimetara koliko je do tada mogla. Dubina percepcije se povećava, kao i opseg vidnog polja, a to se nastavlja poboljšavati tokom prve godine života. Zbog toga bebe počinju da pokazuju sve više i više interesa za svetom oko sebe. 

Ovaj stručnjak savetuje roditeljima da u prvih nekoliko meseci života bebu okruže kontrastnim bojama, jer to može podstaći razvoj vida. Savetuje nošenje crno-bele odeće, stavljanje pruga na zid ili kupovinu prugaste posteljine, prenosi “Country Living”.