in

Ova deca imaju najviše šanse za uspeh: Većina Srba radi upravo suprotno, a psiholozi tvrde da je jedna osobina roditelja najvažnija

Svaki roditelj želi da njihova deca jednog dana budu samostalne i uspešne osobe. Ali, iako ne postoji recept za odgajanje dece, naučnici tvrde da mnogo toga zavisi od roditelja, odnosno vrednosti koje im usade u ranom periodu.

“Kada je reč o vaspitanju dece, vaš roditeljski stav je zarazan. Optimistički pogledi na život mogu da pomognu deci da napreduju, dok sveprisutna negativnost može da dovede do toga da izgube interesovanje i nadu, stvarajući tako ogromnu prepreku između njih i srećnog, uspešnog života”, kaže Borba i preporučuje da trenirate sopstveni mozak da bude optimisitčniji”, kaže psiholog i stručanjak za roditeljstvo Mišel Borba.

Deci je nephodan optimizam da bi napredovala

Optimizam okreće jednostavan prekidač u mozgu dece – oni počinju da gledaju na izazove kao na prepreke koje treba da prevaziđu, a ne kao izgovore zbog kojih se okreću i odlaze kući.

“Pesimizam je teško izbeći u današnjem svetu gde su ljudi stalno bombardovani lošim vestima. Ali kada se roditelji stalno brinu samo o negativnim vestima, njihova deca imaju tendenciju da pokazuju više stresa i anksiznosti. Mislim da je to jedan od razloga zašto vidimo tako veliku krizu mentalnog zdravlja kod naše dece”, ističe ovaj psiholog.

To čini pokazivanje vašeg optimizma još važnjim, posebno kako biste osigurali da deca mogu da se nose sa životnim usponima i padovima bez gubljenja nade da će postići sreću i uspeh.

“To je verovatno jedna od najvećih korelacija uspeha. To je razlika između deteta koje kaže: “Samo ću nastaviti da “kidam” i nastaviću da radim na tome” i deteta koje kaže: “Zašto bih se trudila i dalje pokušavala?””, kaže Mišel.

Analizom velike količine podataka stručnjaci su došli do 8 zajedničkih metoda koje roditelji uspešne dece primenjuju u njihovom odgajanju.

Deca moraju da obavljaju kućane poslove

Deca koja imaju zadatke i pomažu u kući uče da rad donosi rezultate i da oni sami moraju da učestvuju u određenim zadacima za dobrobit cele porodice. Ta deca kasnije lakše sarađuju s poslovnim saradnicima jer znaju da moraju da se trude da bi bili deo tima.

Društvene veštine

Studija je pokazala da deca koja imaju dobro razvijene društvene veštine imaju veće šanse za dobijanje fakultetske diplome. Zato stručnjaci ističu da je važno da deca od roditelja nauče pravila ponašanja u radnom uzrastu.

Visoka očekivanja

Stručnjaci kažu da roditelji treba da imaju visoka očekivanja od svoje dece jer ih to navodi da budu bolja. Studija je pokazala da je 96 odsto dece čiji su roditelji očekivali da upišu fakultet imalo najbolje ocene na prijemnim ispitima.

Zdrava veza

Studija je pokazala da deca, čiji roditelji imaju skladan brak, postaju uspešniji pojedinci od one koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica. Stručnjaci napominju da razvod roditelja ne igra bitnu ulogu ako roditelji ostanu u dobrim odnosima.

Matematika

Učenje matematike u ranom uzrastu daje vašem detetu prednost. To je osnova koju bi trebalo da nauči kroz igru i kasnije razvija matematičke veštine u školi.

Povezanost s decom

Mnoge studije kažu da su prve tri godine detetovog života vrlo bitne za njegov uspeh. Roditelji moraju da posvete pažnju deci, igraju se s njima i izgrade zdravu vezu.

Bez stresa

Ako su roditelji pod stresom, to može da ima negativan uticaj na dete. U današnjem užurbanom svetu teško je uskladiti posao i porodicu, ali stručnjaci navode da bi roditelji trebalo da rade na sebi i manje se nerviraju jer će to u konačnom imati pozitivno dejstvo i na njih i na dete.

Zaposlene majke

Studija je pokazala da deca zaposlenih majki imaju više obrazovanje i zarađuju više. Stručnjaci tvrde da ako majka radi, to ima pozitivno dejstvo i na mušku i žensku decu.

Biri optimista ne znači ignorisanje stvarnosti

Biti optimističan ne znači biti nerealan ili slep za mnoge stvaren probleme u našem društvu. Isključivanje vesti ne znači da živite u poricanju stvarnosti.

“Radi se o prepoznavanju toga kada neko ponašanje podstiče vašu anksioznost, a ne odete u drugu krajnost. Naš cilj nije da odgajamo osobu koja je slepon pozitivna. Stvarnost sa kojom se suočavamo jeste teška i nepredvidiva. Ono što je pravi stav jeste da budete otvoreni sa svojom decom kada je reč o tužnim ili strašnim stvarima koje se dešavaju u životu. Svakako će spoznati to – na televiziji, društvenim mrežama ili od prijatelja. Porazgovarajte sa njim tako da ne priznajete da postoje nevolje, ali da pritom ne zvučite beznadežno”, objašnjava Borba.

Možete aktivno ubrizgavati optimizam u um svoje dece. To bi moglo da znači da svaki dan za večerom razgovarate o pozitivnim stvarima koje se dešavaju u vašem svakodnevnom životu ili deljenje dobrih vesti iz celog sveta.