in

On je u NJU pucao, A ONA želi sad da mu OPROSTI: Žena koja je jedva izvukla ŽIVU glavu tvrdi da je sama IZAZVALA napad i da je ona kriva za SVE

On je u NJU pucao, A ONA želi sad da mu OPROSTI: Žena koja je jedva izvukla ŽIVU glavu tvrdi da je sama IZAZVALA napad i da je ona kriva za SVE

Užasna priča dogodila se pre skoro tri godine u Brazilu. Mišel Šoloser je imala 25 godina i bila je protagonista kontroverznog čina tokom suđenja za pokušaj ubistva, koja je u svađi upucana pet puta, piše španski list Klarin. Žrtva je od suda tražila oslobađajuću presudu za svog dečka: „On je već platio za svoju grešku i sigurna sam da to više neće ponoviti. Uvek se dobro ophodio prema meni.”

Nakon svoje izjave, žena je zatražila od sudije dozvolu da zagrli i poljubi Lisandra Rafaela Poselta, koji je tada imao 28 godina. Žrtva je pred sudom izjavila: „Ja sam to izazvala. Nikada me nije napao, uvek je bio veoma dobar prema meni“, rekla je ona. Rafael Poselt je osuđen na 7 godina kućnog pritvora, pet za pokušaj ubistva i dve za nedozvoljeno posedovanje oružja. Od avgusta 2019. godine Poselt je u pritvoru i sve to vreme je proveo u istražnom zatvoru.

Kada je sud 2020. rekao da muškarac neće ići u zatvor, žena je aplaudirala. „Ovako nešto nikada nije viđeno“, rekao je tada tužilac Pedro Rui. “Žena je imala neverovatnu sreću što je živa. Meci su i danas zaglavljeni u njenom telu.” Hici su je pogodili u glavu, levu ruku i leđa. „Dan pre toga pretio joj je da će ubiti. I rekao je da će se kasnije ubiti“, dodao je tužilac. Prema svedočenju sudije Žoaa Fransiska Gularta Borhesa, žena je tokom suđenja rekla da želi da se uda za njega i da živi ostatak života sa čovekom koji je pokušao da je ubije. “U vezi smo i odlično se slažemo. I ovo što se desilo me je ojačalo. Nije hteo da me ubije. Naravno da je zeznuo, ali sigurna sam da to neće ponoviti. Uvek se dobro ophodio prema meni. Koji muškarac ispunjava svoju sobu slikama svoje devojke? On je to uradio”, rekao je tada Mišel.

Pokušaj femicida dogodio se u avgustu 2019. godine, kada su se žena i Poselt posvađali na centralnom trgu Venansio Ajresa, u prisustvu prijatelja para. Poselt je posle tuče napustio lice mesta, ali se vratio naoružan, vozeći motocikl. Kada su shvatili da se muškarac približava, prijatelji su mladu ženu ugurali u automobil. Međutim, ispalio je sedam hitaca kroz zadnje staklo, pogodivši žrtvu pet puta. Ona je primljena u bolnicu u regionu, ali se oporavila od zadobijenih povreda. Sledećeg dana, muškarac se pojavio u policijskoj stanici u pratnji advokata i predao upotrebljeno oružje. Dok je Posselt bio u zatvoru, žena je čak tražila i mere opreza u korist optuženog, a tražila je i da ga poseti u zatvoru, što je odbijeno.

Ovakav obrazac ponašanja, kada žena misli da je sama izazvala fizičko nasilje nije redak ni u našoj kulturi i prilično je opasan. Žrtva četo krivi sebe, a opravdava nasilnika. Uprkos svemu navedenom, ovaj slučaj u Španiji je jedinstven i teško da ga možemo razumeti.