in

Od onog ko vam prvi uđe u kuću na Božić zavisi kakva će vam biti godina

Pravoslavni vernici širom sveta sutra obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, Božić koji se tradicionalno u Srba dočekuje sa brojnim običajima i za koji se vezuje duga tradicija.

Kako ga dočekujemo i kakvu sreću nam donosi prva osoba koja na Božić uđe u dom.

Posebnu simboliku nosi uloga položajnika za koja se veruje da će porodici doneti zdravlje i radost tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka.

Crkveni zakon ne nalaže striktno da položajnik ne sme da bude žena, ali su to ipak većinom muškarci, i to oni za koje se smatra da su zdravi, jaki, uspešni, ugledni. Jer “ko vam prvi u kuću uđe za Božić, takva će vam cela godina biti”.

Naime, na Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se – položajnik. Njegova misija je da donese radost u kuću.

On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, Bože, daj!”

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima “Hristos se rodi”, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica”. On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj”!

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.

Obično ulogu položajnika ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik, darovi za položajnika u vidu čarapa, knjiga ili sitnih poklona i badnjak opstaju.