in

Muškarci u Srbiji su skloniji SRČANOM UDARU od žena: Ovo su NAUČNO DOKAZANE činjenice zbog kojih Srpkinje žive duže

Muškarci u Srbiji su skloniji SRČANOM UDARU od žena: Ovo su NAUČNO DOKAZANE činjenice zbog kojih Srpkinje žive duže

 

Postoje statistike o tome koliko ljudi žive i na osnovu njih se prave procene o očekivanom životnom veku. Tako je recimo očekivani životni vek Nemaca 78,8 godina a Nemica 83,6 godina; Srba 73,3 godine a Srpkinja 78,5 godina; Italijana 81,5 godina a Italijanki 85,5 godina. Najdužem životu mogu da se nadaju žene u Monaku – 93,5 godina!

Nauka ima mnogo prilaza temi starenja, a jedan od njih je istraživanje razlike u dužini života izmđu polova. Razlika je očigledna – žene u Srbiji žive u proseku 7,8 odsto duže od muškaraca.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi jedan od razloga mogao biti što su žene u biološkoj prednosti nad muškarcima kad je reč o zdravlju.

Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y hormozom – kojem nedostaje jedan krak – pa se zato i zove Y. Međutim, baš na X hromozomima su kodirane važne genetske informacije povezane sa imunološkim svojstvima tela. Drugim rečima – to su i geni koji prepoznaju određene patogene i organizmu nalažu odbramebnu reakciju. Naravno da i muškarci imaju takve gene – ali manje nego žene. Osim toga, žene proizvode više hormona estrogena koji takođe ima zaštitnu funkciju.

Studiju o dužini života 101 vrste sisara je sproveo tim pod vođstvom univerziteta Lijon 1, finansirali su je Francuska i Mađarska, a objavljena je krajem marta u PNAS, stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD.

Naučnici pretpostavljaju da je priroda posebno zaštitila sve ženke sisara jer su one posebno zadužene za produžetak vrste, a ranjive su dok u sebi nose potomke i potom ih doje svojim mlekom.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci u Srbiji više obolevaju i češće umiru od njih, čak i u tridesetim i u četrdesetim godinama. Žene u proseku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca, one su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

BONUS VIDEO