in

Mnogi sutra obeležavaju ĐURĐEVDAN kao krsnu slavu: Sveštenik otkriva kako slaviti u danima žalosti!

Mnogi sutra obeležavaju ĐURĐEVDAN kao krsnu slavu: Sveštenik otkriva kako slaviti u danima žalosti!

Veliki broj porodica sutra, 6. maja, obeležava Svetog velikomučenika Georgija kao krsnu slavu.

Printscreen/Youtube

 

Zbog tragičnih događaja i proglašenja dana žalosti u Srbiji vernici koji su se s radošću pripremali da proslave Đurđevdan u nedoumici su da li bi trebalo da odustanu od obeležavanja krsne slave ili ne.

– Krsnu slavu uvek treba da slavimo, ali u nekim slučajevima za krsnu slavu ne treba da se veselimo – kaže za “Ona.rs” sveštenik dr Aleksandar Praščević, paroh Stare Karaburme u Beogradu.

– U tom pogledu treba praviti razliku između verskog obreda koji podrazumeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja veseliti se, koji je karakterističan za slavski svečani ručak i susret sa rodbinom i prijateljima.

Podsećamo, glavna obeležja krsne slave su osveštano žito, kolač, sveća i vino. Sve ostalo – svečani ručak, uz muziku i pesmu, deo je običaja koje smo vremenom “uveli”.

Shutterstock

 

– Nedavni tragični događaji u kojima su postradala nevina deca i odrasli potresli su nas do dubine naših duša i ovih dana svi smo obuzeti tugom, dok je praznik Svetog Velikomučenika Georgija, koji slavimo u subotu, 6. maja, kada je proglašen dan žalosti u našoj otadžbini, prilika da po savetu našeg duhovnog oca i patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji duboko proživljava svaki naš bol i svaku našu muku, svi zajedno se pomolimo Vaskrslom Gospodu za pokoj duša postradalih, kao i za mir i međusobnu ljubav – poručuje sveštenik Praščević.