in

Mislite da živite u malom stanu? Pogledajte Emin koji ima 8 kvadrata

Kad je populacija stanovnika velika, životni prostori ograničeni, a troškovi života ogromni, mnogi žive u baš malim stanovima.

Kuće u Tokiju imaju u proseku 65,9 kvadratnih metara i često se sastoje od spavaće sobe, kuhinje, dnevnog boravka i kupatila.

Ali stan jutjuberke Eme, Australijanke koja živi u Japanu, ima samo osam kvadratnih metara. Kada ispružite ruke u njenom stanu, lako možete dodirnuti oba zida.

Emin dom ima dva nivoa. Njen dnevni boravak odvojen je od spavaćeg dela. Iako su japanski stanovi mali, Emin je ipak malo drugačiji. Iako mu nedostaje širina, to se nadomesti visinom.

„Zapravo konačno mogu da se rastegnem bar u jednom smeru. Mislim da bi bez ovog prostora gore stan bio mali, ali ovako mi je dobar osećaj“, kaže Ema.

Pre nego što uđete u Emin dom, morate da skinete cipele. Čak i strani iznajmljivači ili posetioci moraju da poštuju japanske standarde kućnog bontona.

„Kada sam razgledala stanove, ovaj me je oduševio jer je na dva nivoa. Većina stanova ima jednu sobu – spavanje, kuvanje i WC u istoj prostoriji, dok moj ima odvojen dnevni deo od spavaćeg“, objasnila je ona zašto ju je oduševio ovaj životni prostor.

Ona je inače ispunila svoju životnu želju da živi i radi u Tokiju, ali se i suočila s činjenicom da Japanci u centru svoje prestonice žive u „kutijama šibica“.

„Stanovi u centru su mali, ali ovaj moj je sićušan. Pa možete oba zida da dotaknete rukama“, kroz smeh pokazuje voditelju jedne emisije koji joj je došao u goste, prenosi jutarnji.hr.

A kako je Ema uredila svoj stan i šta tačno u njega staje, pogledajte u videu na početku teksta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram