in

Kako je Nataša sredila svoj neobičan dom – prostrano potkrovlje u Novom Sadu – Zadovoljna

Kako je Nataša sredila svoj neobičan dom – prostrano potkrovlje u Novom Sadu – Zadovoljna

Nešto sasvim drugačije.

„Ne znamo kako smo imali sreće da ovakav stan uopšte i razmatramo za kupovinu, a kamoli da u njemu živimo sada. Bilo nam je neverovatno da je uopšte dostupan za nas, obične ljude“, govori za Zadovoljna.rs Nataša Šaru Jovanov, čija porodica ima sasvim neobičan dom.

Naime, ova Novosađanka živi u prostranom potkrovlju, koje se zapravo vodi kao penthaus – jer ima 100 kvadrata i prostire se preko celog četvrtog sprata. Međutim, iako penthaus zvuči luksuzno, Nataša iskreno kaže da je daleko od toga – ali je savršeno, ušuškano, komforno i prelepo dekorisano porodično gnezdo.

Za naš portal podelila je svoje male enterijer tajne i trikove.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

Natašin stan se nalazi u zgradi okruženoj vilama iz prošlog veka, ali i kućama koje i dalje odolevaju građevinskoj sili, govori nam.

„Sa jedne strane gledamo na Futoški park dok sa ulice zahvaljujući visini i dobroj izolaciji ne čujemo ništa od saobraćaja. Drugim rečima, imamo pravu ušuškanu oazu u samom centru grada“, otkriva.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

U procesu kupovine, Nataša je saznala da ljudi ne vole potkrovlja, misleći da je u njima nemoguće živeti kada su temperature drastične.

„Realna situacija je daleko drugačija i izolacija u potkrovljima, kao i kvalitet prozora su na znatno višem nivou u odnosu na to kako su se potkrovlja nekad gradila. Nijedno godišnje doba ne osetimo“, priča nam.

Potkrovlje je prostrano i ima ogroman potencijal kada je uređenje u pitanju, naglašava Nataša.

„Ipak, kako je sama kupovina stana bila značajan izdatak, u startu smo znali da će opremanje biti nešto što ćemo raditi godinama. Isto tako nam je bilo važno da krupne stvari poput ugaone, kuhinje, ili polica biramo vanvremenske, klasične i neutralne kako bismo odoleli trendovima i fokusirali se na opremanje onih prostorija koje tek dolaze na red. Takva nam je bila i paleta boja. Odlučili smo se za nežne bež boje i dominaciju prirodnog drveta koje u svetlom potkrovlju daje utisak čistoće i svežine ali sa dozom skandinavske ušuškanosti. Kada bih morala u jednoj reči da opišem stil, to bi definitivno bio moderni skandinavski ali u našoj domaćoj izvedbi“, opisala nam je.

Foto: Nataša Šaru Jovanov
Foto: Nataša Šaru Jovanov
Foto: Nataša Šaru Jovanov

Prednost Natašinog potkrovlja jeste to što nema kosina koje ne mogu dobro da se iskoriste.

„Krov je građen kupolast što je ostavilo znatno više prostora za recimo niše koje mogu poslužiti kao ugradni ormani. U nišama su nam recimo vešeraj i walk in garderober što je investitor već u startu odlično iskoristio“, objašnjava.

Ono što ga još izdvaja je broj prozora i ukupno ih ima 12, uz stakleni zid i vrata koji se nalaze u dnevnoj sobi i vode na terasu. Sve to donosi čarobno svetlo u prostor.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

„Imali smo sreće pa je investitor birao kvalitetne i praktične krovne prozore koji štede energiju, i leti i zimi. Moj savet bi definitivno bio da se najviše uloži upravo u krovne prozore kao i termo zavese koje leti imaju zadatak da smanje količinu toplote koja prolazi kroz staklo“, preporučuje Nataša.

„Dva prozora u kuhinji su se namestili savršeno i u daljini čak vidim novosadsku katedralu u centru. Preko puta, prostire se stakleni zid iza kojeg se nalazi terasa dužinom celog stana i to sa strane koja gleda na park i Frušku Goru. Rizikujem da zvučim otrcano, ali mislili smo da sanjamo i dugo vremena nismo mogli da poverujemo gde živimo“, bila je iskrena.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

Nameštaj je uglavnom IKEA, jer se Nataši dopalo što postoji opcija da ga dizaniraju sami, po svojim merama.

„Osim toga, veliku podršku dajemo i domaćim proizvođačima nameštaja koji svojim dizajnom mogu da pariraju bilo kojem svetskom brendu a cenovno su pristupačni našem podneblju. Izdvojila bih miljenicu modernu retro fotelju Lagum, brenda Floem“, kaže nam.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

„Volela bih da imam više vremena i prostora za restauriranje nameštaja, ali do sada su to samo bile stolice od kojih je jedna hoklica iz doba kada je suprugova mama bila predškolac a danas čeka moju bebu da i njoj posluži“, dodaje Nataša.

Foto: Nataša Šaru Jovanov

U stanu se izdvaja i fenomenalna terasa, u vezi sa kojom je Nataša imala zanimljive savete.

„Nažalost, živimo u jako zagađenim sredinama koje vape da prodišu punim plućima. Užitak na terasama je sve manji, ali je ona fin dodatak u ugužvanom gradu gde stanovi više nemaju dvorišta već parkinge. Ja sam prošle sezone ugostila nikad veći broj pčela i bubica, vrabaca i drugih malih ptičica zbog čega sam posebno ponosna. Neki naš mali doprinos ekološkoj situaciji može biti upravo to, stvoriti priliku da životinjski svet dobije svoju šansu. Nemojte bežati od takozvanog slatkog cveća jer pčele na primer obožavaju sve sorte petunija. Terase mogu biti idealne dnevne sobe na otvorenom. Dovoljno je igrati se sa jastucima, lampicama i cvećem kako bi se stvorila ta privlačna atmosfera“, zaključuje ona.

***

BONUS VIDEO: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram