in

Kako izgleda život u pametno skockanom mikrostanu od 12 kvadrata

Kako izgleda život u pametno skockanom mikrostanu od 12 kvadrata

Ima i kuhinju i kupatilo.

Život u Parizu jako je skup. Mesečna kirija za garsonjeru od 30-ak kvadrata u glavnom francuskom gradu koštaće vas u proseku između 950 i 2.200 evra. Baš zato se ceni svaki centimetar slobodnog prostora i ne čudi što su popularni i takozvani mikrostanovi – jedinice od 10-ak kvadrata koje više podsećaju na plakar nego na prostor za život. U takvim mikrostanovima obično nema mesta za kupatilo i wc – oni se uglavnom dele s drugim stanarima u zgradi.

Ipak, uz malo truda i mašte, i ovi mikrostanovi mogu se pretvoriti u prijatan dom. To je na svom primeru pokazala arhitektica Džuli Nabuse koja je na zapanjujući način transformirala stan od 12 kvadrata u centru Pariza u ulici Montorgelj (Montorgeil), piše sajt Punkufer.

Foto: LEJEANVRE Philippe / Alamy / Alamy / Profimedia

Čitav ovaj majušni stan je jedan dobro osmišljeni multifunkcionani prostor – iz ugrađenih polica izvlači se krevet, koji po potrebi može imati funkciju kauča i fotelje za čitanje knjiga.

Kuhinja je vizualno odvojena od spavaće sobe s ormarićima od šperploče koje skrivaju bojler, a pružaju i dosta prostora za odlaganje stvari. U mikrostanu su se našla čak i dva kvadratna metra za mini kupatilo u koje je dizajnerka uspela da zgura i tuš i WC šolju.

Kako izgleda život u pariskom mikrostanu od 12 kvadrata, otkriva video Kirsten Dirksen na YouTube-u. Pogledajte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi