in

“Jecaji roditelja koji traže decu su najjeziviji”: Lekari Hitne pomoći slomljeni nakon tragedije na Vračaru

“Jecaji roditelja koji traže decu su najjeziviji”: Lekari Hitne pomoći slomljeni nakon tragedije na Vračaru

Nakon pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, na terenu u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći, rekla je doktorka Ivana Stefanović. Ističe da su i dalje svi potreseni, da su preživeli stres na koji fakultet ne može da ih pripremi, ali da su uradili vanredan posao da ogromna tragedija bude nešto manja nego što je moglo da se desi.

Doktorka Stefanović kaže da je juče u 8.43 došao prvi poziv iz škole na Vračaru da se tamo nešto dešava, da je pucnjava i da ima povređenih.

– Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe, koje su tamo bile vrlo brzo. Oni su nam javili šta se tamo dalje dešava, tako da smo ceo rad brzo reorganizovali, da spasimo što je moguće više povređenih – ističe doktorka za RTS.

POGLEDAJTE GALERIJU

 

Navodi da je prva ekipa koja je stigla zbrinula dečaka od 13 godina i prevezla ga u Urgentni centar, druga ekipa devojčicu od 13 godina u Kliniku u Tiršovoj, treća ekipa dečaka od 13 godina u Tiršovu, četvrta ekipa dečaka i devojčicu u Urgentni centar, peta ekipa nastavnicu, ženu staru 53 godine u svesnom stanju, u Urgentni centar i šesta ekipa dete od 13 godina takođe u Tiršovu.

– Nakon toga je ostalo još šest ekipa, jedna se vratila. Te ekipe su ostale da pišu konstatacije. Nakon toga smo opet poslali pet ekipa da budu u MUP-u kada se skupe roditelji, prijatelji i rodbina, da se nađu da pomognu – kaže doktorka Stefanović.

Dok je u školi trajao uviđaj, u jednom trenutku je čak 11 ekipa bilo sa obe strane škole – da pomognu roditeljima koji su se okupili na Cvetnom trgu, gde su deca izvedena, a i sa druge strane, gde su roditelji tražili decu koja se nisu javljala na telefon.

– Naravno, da se nađu i profesorima, nastavnicima i učiteljima te škole koji svakako nisu bili spremni na ovakavu vrstu stresa, na ovakvu tragediju. Na to sigurno niko nije spreman, čak i kada ste profesionalno edukovani, kao što su ekipe Hitne pomoći. Ti ljudi su uradili vanredan posao da ova ogromna tragedija bude ipak nešto manja nego što je moglo da se desi – ističe doktorka Stefanović.

Doktorka Stefanović ponavlja da je na terenu bilo ukupno 11 ekipa sa 11 lekara, ali i ona sama – kao roditelj.

– Ja sam tamo išla kao roditelj. Ako ste me videli van uniforme, to je samo zato što ja taj dan nisam radila nego sam pošla da uzmem svoje dete, ali naravno da ćete ići da vidite koliko ima povređenih i da pomognete kolegama u trenutku kada shvatite da je vaše dete bezbedno – ističe doktorka Stefanović.

“Svi su i dalje potreseni”

Naglašava da su i dalje svi potreseni, da su sve ekipe ostale dok je trebalo, ali da su se neki slomili kada su se vratili.

– To je zaista stres na koji se ne pripremate na fakultetu. Ne treba da radimo takve stvari. Kada se to desi, radite sve što možete, ali morate da znate kako posle da i vaš stres izbacite. Začuđujuće smo dobro – ističe doktorka Stefanović.

Podsetimo, trinaestogodišnji K. K.  je, kako se sumnja, upao juče u školu koju je pohađao i ubio devet osoba, a sedmoro ranio. Ubijeni su radnik obezbeđenja i osam đaka, a ranjeni su nastavnica istorije i šest đaka. 

K. K. je razoružan uhapšen u školskom dvorištu. Utvrđeno je da je sam pozvao policiju i prijavio se, dva minuta nakon što ih je pozvala pomoćnica direktrorke škole.