Evo kako da izbelite jaja bez hemije i pripremiti ih da ispadnu SAVRŠENA!

Sve što vam je potrebno za savršena uskršnja jaja su dva sastojka koja svi imamo u kuhinji – i potpuno su prirodni.

Farbanje jaja za Uskrs jedna je od najepših tradicija koja potiče još iz paganskih vremena. Jaja su simbol proleća i ponovnog rođenja koje dolazi nakon dugih zimskih meseci.

Farbanje jaja jednako je zabavno i deci i odraslima – dok ih neki farbaju kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojenja raznim biljkama i povrćem. No, jedno je sigurno – svaka boja, bilo veštačka ili prirodna, najlepše će izgledati na jajima s belom ljuskom.

Kako izbeliti jaja?

Iako u prodavnicama možemo naći bela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa i nisu najpraktičnija za farbanje.

Šta vam onda preostaje? Izbeliti smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim veštačkim sredstvima. Srećom, u vašim se kuhinjama već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholno sirće. Osim što je dobro za čišćenje raznih površina ili osvežavanje frižidera, efikasno izbeljuje ljusku jajeta.

Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.

Prelijte jaja sirćetom i vodom da budu potpuno potopljena, te ih stavite na jaku vatru. Kako se tečnost bude zagrejavala, počeće da se pene. Kad voda proključa, smanjite vatru i uklonite svu penu kašikom. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite sunđerom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuvanja u sirćetu. I gotovo!

Farbanje jaja prirodnim bojama

Sada kada ste uspešno izbelili jaja, sledi najzabavniji deo – farbanje.

Najjednostavnije je farbati jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno lepša ideja jeste obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

 

Ne znate koja biljka daje koju boju? Pogledajte u nastavku:

  • zelena boja – spanać, kopriva, peršun
  • crvena boja – sok kompota od višanja
  • roze boja – cvekla, sok od brusnice
  • smeđa/narandžasta boja – ljuska luka
  • plava boja – crveno zelje, borovnice
  • žuta boja – maslačak, kurkuma
  • ljubičasta boja – crno vino