in

Da li znate šta da uradite ako dete počne da se guši komadićem hrane?

Da li znate šta da uradite ako dete počne da se guši komadićem hrane?

Svaki roditelj koji je doživeo da se dete zagrcne i počne da se guši progutanim komadićem hrane zna o kakvoj je noćnoj mori reč. Brza reakcija je neophodna.

Ukoliko dete počne da se guši komadićem hrane, treba ga staviti potrbuške preko svojih kolena tako da mu glava i gornji deo leđa vise na dole. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dete po gornjem delu leđa. Ako ova metoda ne uspe, lekari savetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije dece. Bebu treba okrenuti na grudi, licem prema dole i napraviti pritisak između lopatica. Kod dece starije od godinu dana Heimlichov hvat sprovodi se na isti način kao i kod odraslih. Detetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji deo stomaka. To bi trebalo da izbaci vazduh iz pluća, a time i strano telo.

Osim zbog hrane, deca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sitnih predmeta u njihovoj okolini – delovi kockica, dugmići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan odlazak kod lekara ako posumnjate da je dete nešto progutalo.

danska roditelji

„U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je reč o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod dužeg boravka u probavnom traktu, usled korozije, iz baterijice izlazi njen sadržaj“, kaže za miss7mama pedijatrica iz Hrvatske, dr Mirjana Kolarek Karakaš.

***

Bonus video: Halo beba vodič: Drugi mesec bebinog života

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi