in

Čik pogodite: Ovo prezime ima većina porodica u Srbiji, njegovo poreklo će vas iznenaditi

Nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je 1851. godine jednim aktom naredio uspostavljanje trajnih prezimena po najstarijim i najznačajnijim precima. Ipak, zahvaljujući sačuvanim manastirskim, carskim i kraljevskim poveljama i spisima iz prošlosti, pre svega iz Srednjeg veka, danas znamo da su se i naši preci prezivali slično kao i mi danas.

Najpopularnije prezime u Srbiji ubedljivo je Jovanović, koje, prema nekim podacima, nosi skoro 150 hiljada Srba. 

„Proveo sam brojne sate guglajući, pokušavajući da pronađem statistike na jeziku kojim govorim i prevodio uz pomoć rečnika. Polazna tačka bio mi je članak na Vikipediji, ali brojni podaci iz njega nisu imali navedeni izvor ili su naprosto bili potpuno pogrešni tako da sam uvek tražio primarni izvor“, rekao je Jakub Marian, lingvista, matematičar i umetnik iz Češke napravio je zanimljivu mapu u kojoj je prikazao koja su najčešća prezimena evropskih zemalja.

 

 

U Hrvatskoj je najpopularnije prezime Horvat, koje dele s Mađarima koji ga pišu Horvath. Drugo najpopularnije prezime u Hrvatskoj je Novak – a ono je na prvom mestu u još tri zemlje – Sloveniji, Poljskoj i Češkoj, samo ga neki pišu s W umesto V i s naglaskom na slovu A.

Najpopularnije prezime u BiH je Hodžić, u Crnoj Gori Popović, Stojanovski u Makedoniji.

Poreklo prezimena Jovanović

Jovanović je prezime koje je poteklo iz staro-slovenskog jezika; označava pre svega dakle „patera familias“ ili rodonačelnika neke porodice ličnog imena Jovan.

Smatra se da je i dan danas ovo prezime daleko najpopularnije u našoj zemlji.

Pretpostavka je po nekim podacima da je knez Miloš Obrenović, prezime Jovanović dao Romima koji su naselili naše krajeve i prihvatili pravoslavnu veru (pored ovog prezimena im je davao i prezime Nikolić).

Dokazano je da su najčešće Krsne slave za porodice sa ovim prezimenom Jovanjdan i Nikoljdan, a da je omiljeno lično muško ime Jovan, a žensko Jovana.

Prema istraživanju koje je objavio portal Forebears.io ovo je prvih 10 najbrojnijih prezimena u Srbiji, sa brojem ljudi koji ih nose:

1. Jovanović 149,830

2. Nikolić 121,373

3. Petrović 118,555

4. Đorđević 89,511

5. Ilić 87,005

6. Pavlović 66,415

7. Marković 61,477

8. Stojanović 51,363

9. Popović 49,977

10. Živković 48,873

 

Bonus video: