in

7 trikova koji u Srbiji drastično podižu vrednost stana za izdavanje

7 trikova koji u Srbiji drastično podižu vrednost stana za izdavanje

Šta treba znati o opremanju stanova za izdavanje?

Uređenje stanova koji su za izdavanje nije kao uređenje stana u kom živimo. Šta to drastično podiže vrednost stana za izdavanje i koje greške u tom slučaju ne treba činiti, za Zadovoljnu govori arhitektica Nevena Antić.

„Najčešći početni stav stanodavaca je da što povoljnije opreme i ulože u nekretninu koju treba kasnije da rentiraju – što se kroz praksu pokazalo kao loš stav. Što je bolje osmišljen i isprojektovan prostor, to je i njegova funkcionalnost veća, a on estetski primamljiviji budućim stanarima – bili oni stanari koji rentiraju stan na dan ili na duži vremenski period“, kaže Nevena Antić.

Ako govorimo o samoj funkcionalnosti, različiti su pravci kada su stanovi na dan u pitanju i stanovi koji se iznajmljuju na duži vremenski period. U današnje vreme najčešći su stanovi na dan koji pored funkcionalnosti na često manjim kvadraturama moraju da zadovolje i kategorizaciju, kaže Nevena i izdvaja trikove koji u Srbiji drastično podižu vrednost stana za izdavanje.

1 Ključna stvar koja se pri projektovanju ovakvih stanova pokazala kao uspešna je izdvajanje iz mase i konkurencije. To se postiže završnim radovima u enterijeru – bojenjem zidova na specifičan način.

2 Tu su i interesantne tapete, slike, neobične boje nameštaja, neobične police. Takav stan će se u nizu ponuda izdvojiti i isplivati po svojoj specifičnosti izvan svih ostalih.

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva
stan beograd

3 Opremljenost stana mora zadovoljiti kategorizaciju koju vlasnik stana želi da zadovolji.

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva

To ne znači da treba da ima u svom sastavu veliku kuhinju, ali je neophodno da sadrži neophodne uređaje, kao što su mašina za pranje sudova, mikrotalasna, frižider, šporet, rerna, ketler, toster.…

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva

4 Kod ovakvih stanova treba voditi računa da nameštaj bude lak za održavanje zbog učestalog korišćenja – velike frekvencije ljudi i učestalog čišćenja.

5 Kada su stanovi za izdavanje na mesečnom nivou u pitanju, oni pored gorepobrojanih stavki moraju imati više skladišnog prostora, što sa stanovima na dan nije slučaj. To su garderoberi, cipelarnici, veći broj polica, komoda…

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva

Ne znači da se treba ići nauštrb estetike, naprotiv.

Stan koji je promišljeno adaptiran, koji je projektovalo stručno lice, doneće vlasniku stana daleko veće mesečne prihode nego stan u koji ste samo ubacili nameštaj bez nekog reda i plana.

6 Treba istaći da se mora povesti računa o tome da budući gosti ili stanari mogu biti najrazličitijih životnih navika i potreba, pa u skladu sa tim treba ga i opremiti, recimo, dodati mali radni sto, predvideti police, obezbediti zastore na prozorima, ambijentalna svetla u kombinaciji sa centralnom rasvetom i lampama itd.

7 Ako je budući stan za izdavanje predviđen za adaptaciju, utoliko je situacija bolja jer daje više mogućnosti i fleksibilnost u izradi novog projekta tog prostora.

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva

Tako se, recimo, rušenjem pregradnih zidova i otvaranjem stana dobija vizuelno veća kvadratura.

Zaključak je da minimalna ulaganja mogu dati dugoročniji veći profit kada je ovaj vid izdavanja stanova u pitanju.

Foto: Nevena Antić; Privatna arhiva

„Budžet ne mora biti veliki, ali trikovi koje arhitekte i dizajneri enterijera koriste uštedeće novac predviđen za opremanje na pravi način. Nameštaj mora biti lak za održavanje, ali izdržljiv, stan mora biti funkcionalan i razlikovati se od konkurentskih određenim upečatljivim detaljima“, zaključuje Nevena Antić.

BONUS VIDEO: Transformacija stana u centru Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram