in

11 stvari zbog kojih u trudnoći ne moraš nikome da se pravdaš

11 stvari zbog kojih u trudnoći ne moraš nikome da se pravdaš

Buduće mame, opustite se i recite zbogom sramu i osećaju krivice zbog ovih stvari.

Čini se da se mamin osećaj krivice pojavljuje i pre nego što se beba rodi. Radim li ovo dobro? Treba li da radim više ovoga ili manje ovoga?
Ipak, vreme je da se stane na kraj nepotrebnoj anksioznosti koju buduće mame osećaju od trenutka kada je njihov test na trudnoću pozitivan. Ovo su samo neke od stvari zbog kojih neke trudnice osećaju krivicu, a ne bi trebalo.

1. Izlasci i umor

Od trenutka kada žena zatrudni, umor postaje deo njenog svakodnevnog života. Možda ne želiš da budeš ona koja je „dosadna“ u ekipi i da završiš svoj dan u 21h uveče, ali donosiš novi život na ovaj svet i to je težak i iscrpan posao! Nemoj da se osećaš loše zbog „skraćivanja“ vašeg društvenog života kako bi se ti odmorila. Mogle bi da prođu godine pre nego što se opet pošteno naspavaš, tako ne treba da se stidiš što na tome insistiraš sada.

2. Brza hrana i slatkiši

Iako treba da imaš što zdraviju ishranu za sebe i bebu, poslastica tu i tamo ne znači kraj sveta. Nisi na putu da postaneš loša majka samo zato što si „prošvercovala“ čokoladu nakon ručka. Priušti sebi omiljenu hranu tu i tamo i uživaj!

3. Kratak fitilj

Kada postoji još jedno ljudsko biće u tebi, nije neobično da izgubiš živce u nekim prilikama. Pokušaj da se ne osećaš loše zbog toga, ionako radiš dovoljno za svet u ovom trenutku!

4. Vežbanje

Tvoje zdravlje važno je za tebe i tvoje nerođeno dete. Ako ti je lekar dao zeleno svetlo za vežbanje i rekreaciju, ali još uvek ne možeš da se nateraš na to, bez brige! Mnoge žene osećaju preveliki umor za vežbanje, pogotovo ako još i rade i već imaju decu.

5. Veličina trudničkog stomaka

Društvo ima veliki uticaj na buduće mame. No, i one često imaju svoju tamnu stranu. Nakon milion fotografija savršenog trudničkog stomaka, trudnice često imaju manjak samopouzdanja kad je njihovo telo u pitanju. Možda si dobila na težini pre ili je tvoj stomak manji ili veći. I budi bez brige, ne postoji takva stvar kao savršeni trudnički stomak. Svaka žena i svaka trudnoća je u potpunosti drugačija.

6. Radoznalost oko pola deteta

Sve kažemo: „Ne zanima me da li je devojčica ili dečak, glavno da je dete zdravo!“ I na kraju, da, to je jedino što je bitno. Ali biti radoznao oko bebinog pola nije ništa oko čega bi trebalo da ti bude neprijatno. Niko se neće pitati da li voliš svoje dete svim srcem samo zato što želiš da znaš u koju boju treba da okrečiš sobu.

7. Ne voliš trudnoću

Voleti svoje dete bezuslovno ne znači da morate voleti svaki trenutak u trudnoći. U stvari, mnogo žena mrzi trudnoću. Možda imaš nepodnošljive jutarnje mučnine, nisi zadovoljna svojim telom ili si samo sita „nošenja“ dodatnog tereta. Bez obzira na razlog, dopušteno ti je da ne voliš trudnoću. Pre ili kasnije, svi bismo želeli da pritisnemo „ubrzaj unapred“ dugme – kad bi postojalo.

8. Neželjeni saveti

Ni jedna buduća mama ne bi trebal da osećati krivicu zbog ovoga, jer nije postojala žena koja je obožavala da čuje sve savete koje nije tražila. Mnogo ljudi, od rodbine do potpunih stranaca, oseća potrebu da podele svoje najbolje savete s trudnom ženom. Neki od njih mogu biti korisni, ali mnogi od njih nisu. Ali, jedno je sigurno: sve smo mi prevrtale očima kad su po deseti put pokušavali da nas nauče kako pravilno da uzmemo bebu u naručje.

9. Kafa i kofein

Mnoge žene misle da treba u potpunosti da odbace kofein kad zatrudne, a još više njih se muči s tom odlukom. Ove navike nije se nimalo lako rešiti – a nije ni neophodno. Većina stručnjaka smatra da ne bi trebalo da unosite veliku količinu kofeina u sebe, ali jedna šoljica kafe na dan je u potpunosti u redu. Naravno, proveri sa svojim lekarom kako bi bila sigurna, ali nikako nemoj da se osećaš kao da si već podbacila u majčinstvu, samo zato što ne možeš da se rešiš jedne navike.

10. Želiš svoje telo nazad

Mnogo žena jedva čeka da dobije svoje telo natrag. Pritom se ne misli na „vratiti telo u formu“, već na to da žele da vrate svoje telo sebi. Bezbroj je želja: sloboda da spavate na stomaku, da se bez problema možete sagnuti i obuti cipele, da nosite kaput, a da ne izgledate kao šator i slično. Nema nikakvog srama u tome da odbrojavate dane kad ćete opet moći da obujete čarape bez da se pitate jeste li obukle odgovarajući par. Tvoje telo je bilo samo tvoje dugo vremena i sasvim je normalno da ga želiš natrag.

11. Nemaš nikakav plan

Dok neke žene imaju plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja i oslanjaju se na njega u potpunosti, mnoge žene ne osećaju potrebu za takvim planiranjem. Bez brige, nisi lenja i neodgovorna majka zbog toga. To je tvoja trudnoća i tvoja beba i niko ti ne može reći kako to da učiniš na pravi način. Preskočila si trudnički kurs ili nisi proučila sve vrste i tok porođaja? Bez brige, nisi jedina!

I zapamti najvažniju stvar, svom detetu ćeš uvek biti najbolja mama na svetu.

***

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram