in

Merlin ima IQ 228 smatra se najinteligentnijom na svetu

Merilin vos Savant, poznata po tituli najinteligentnije osobe na svetu, nije samo kolumnistkinja, poslovna žena i dramaturškinja; rođena je u Sent Luisu, Misuri, 11. avgusta 1946. godine. Potiče iz skromne porodice rudara, nemačkih i italijanskih doseljenika. Već kao đak, isticala se u nauci i matematici. Kada je napunila deset godina, njen život doživeo je preokret. Njena inteligencija testirana je kroz dva testa, uključujući čuvenu Bine-Simonovu skalu, koja se fokusira na verbalne sposobnosti. Njena izuzetna inteligencija, s IQ-om od 228, donela joj je mesto u Kući slavnih Ginisove knjige svetskih rekorda od 1986. do 1989. Međutim, kategorija “najveći količnik inteligencije” ukinuta je 1990. zbog sumnji u merodavnost testova, čime je Vos Savant postala poslednja osoba sa zabeleženim rekordom. Iako je izuzetno inteligentna, Merilin tvrdi da su je njeni roditelji tretirali kao svako drugo dete.

“Ideja je bila da samo budem nezavisna, da zarađujem za život, a zapravo niko nije obraćao mnogo pažnje na mene uglavnom jer sam bila devojčica,” rekla je Vos Savant u jednom intervjuu. Merilin je potom studirala filozofiju, ali onda napustila koledž da bi pomogla u vođenju porodičnog investicionog biznisa. Do 1980-ih slava Merilin vos Savant kao osobe sa najvećim IQ na svetu nastavila je da je prati. Čak i nakon što je njen rekord uklonjen iz Ginisove knjige, svi su pričali o njoj. Uz intelekt i dobar izgled Merilin je dospela na naslovnice velikih časopisa, a na nekima je bila uz muža, takođe vrlo inteligentnog i uspešnog čoveka.

To što je poznata kao najpametnija osoba na svetu podstaklo je ljude da neprestano izazivaju njenu inteligenciju, a sve je otišlo još dalje zbog širenja seksizma u tim vremenima. I sama je jednom izjavila da je kao mlada devojka dobila malo podsticaja da iskoristi svoj talenat do maksimuma.

Ipak, 90-ih se desilo nešto zbog čega joj se život promenio iz korena. Jedan od čitalaca njene kolumne u magazinu Parade pitao ju je 1991. da reši popularno matematičko pitanje poznato kao Montiholov paradoks, mozgalicu oko koje struka lomi koplja decenijama. Merilinin odgovor se nije svideo čitaocima, ali ni dobrom delu stručne javnosti širom sveta. Odjednom su svi počeli da je kritikuju, nazivali je neznalicom, sumnjali u njenu inteligenciju – iako je njen odgovor bio tačan, piše priceonomics.

Uprkos oštroj osudi i kritikama koje je primila, Merilin vos Savant je nastavila da živi svoj život uglavnom daleko od medija. Postala je članica odbora Nacionalnog saveta za ekonomsko obrazovanje i članica je savetodavnih odbora Nacionalnog udruženja za darovitu decu i Nacionalnog ženskog istorijskog muzeja.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /