in

Ovo je pravi broj koraka dnevno koji smanjuje rizik od bolesti

Ovo je pravi broj koraka dnevno koji smanjuje rizik od bolesti

Nova studija otvara oči.

Hodanje 8.000 koraka, što je oko 6,4 kilometra, u toku jednog ili dva dana u nedelji, može značajno smanjiti rizik od prerane smrti, prema studiji objavljenoj u utorak.

Iako je poznato da redovno vežbanje smanjuje rizik od smrtnosti, studija objavljena u časopisu JAMA Network Open bavila se zdravstvenim prednostima intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u nedelji.

Za ovu studiju, istraživači sa Univerziteta Kjoto i Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu analizirali su podatke od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Otkrili su da su oni koji su prešli 8.000 koraka ili više tokom jednog ili dva dana u nedelji imali 14,9 odsto manje šanse da umru u periodu od 10 godina, u poređenju s onima koji nikada nisu dostigli taj broj koraka.

Foto: Shutterstock

Za one koji su hodali 8.000 koraka ili više tri do sedam dana u nedelji, rizik od smrtnosti je bio još niži – 16,5 odsto. Zdravstvene koristi od hodanja 8.000 koraka tokom jednog ili dva dana u nedelji bile su veće za učesnike studije starosti 65 godina i više.

„Ovi nalazi ukazuju na to da pojedinci mogu dobiti značajne zdravstvene beneficije hodajući samo nekoliko dana u nedelji“ rekli su autori studije.

Prema klinici Mejo, redovno šetanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i depresije.

***

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

 

Tagovi