in

Namirnica koja snižava holesterol, čuva srce, topi salo, a 100 g košta 50 dinara

Namirnica koja snižava holesterol, čuva srce, topi salo, a 100 g košta 50 dinara

Sadrži hranljive materije povezane sa prevencijom bolesti.

Način na koji tretirate svoje telo tokom života utiče na to kakvo će vam zdravlje biti.

Neki faktori su van naše kontrole, kao što je genetika, ali imamo kontrolu nad onim što jedemo – a dobra ishrana je osnova za zdravo telo.

Dodavanje jedne kašike lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, na primer, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam.

Laneno seme je bogat izvor zdravih masti i drugih korisnih hranljivih materija, a starijim osobama se preporučuje da jedu četiri do pet porcija orašastih plodova i semenki nedeljno.

Sadrži hranljive materije povezane sa prevencijom bolesti

Laneno seme je bogato fitonutrijentima, lignanima, tokoferolima i ferulnom kiselinom, koji svi imaju antioksidativna svojstva.

„Ovi antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti koje su tipično povezane sa starenjem, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i bolest bubrega“, kaže dr Dana Elis Hunes sa UCLA, za LiveStroger.

Bogato je omega-3 masnim kiselinama

Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravo starenje, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja.

„Omega-3 su korisne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorni efekat, što je neophodno za zdravo starenje“, kaže dr Hunes.

Povrh svega, lignani u lanenom semenu su povezani sa snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, prema Američkom udruženju za srce.

Foto: Credit line: Uwe Norkus / Panthermedia / Profimedia

Sadrži proteine za zdravlje mišića

Protein je ključna hranljiva materija za borbu protiv prirodnog gubitka mišića koji se javlja tokom vremena. Starijim odraslim osobama je potrebno više proteina u ishrani da bi sačuvali i povećali mišićnu masu.

Laneno seme se sastoji od do 30 procenata proteina. Dve kašike mlevenog lanenog semena sadrže 2,6 grama proteina.

Odlično je za mršavljenje

Ove semenke najpoznatije su kao dodatak ishrani svakome ko želi brzo i na zdrav način da se reši viška kilograma. Budući da sadrže ogromnu količinu vlakana, one pomažu da se produži osećaj sitosti, odnosno efikasno smanjuju apetit.

Više studija dokazalo je da su one od velike koristi u procesu mršavljenja, pre svega jer rastvorljiva vlakna u njima usporavaju varenje i odlažu osećaj gladi, što je vrlo korisno ako želite da ograničite kalorijski unos i smanjite iznenadne napade gladi u toku dana.

Štaviše, prema pisanju Healthline, čak 45 velikih naučnih studija koji su izveli iranski naučnici pokazale su da suplementacija lanenim semenom ima za rezultat značajno smanjenje telesne težine, pad indeksa telesne mase i manje masnih naslaga u predelu stomaka.

I kao što vidite, laneno seme je veoma korisno za zdravlje, a još jedna dobra stvar vezana za ovu namirnicu jesto njena cena – 100 grama košta 50 dinara.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram