in

Moguće je! Beli luk koji se ne oseća i ne iritira želudac, a leči

Moguće je! Beli luk koji se ne oseća i ne iritira želudac, a leči

Gotovo da nema čoveka koji ne zna koliko je svež beli luk zdrav i delotvoran. Posebno smo postali svesni toga u vreme pandemije kovida, jer je opšte poznato da beli luk
jača imunitet u borbi protiv različitih virusa i bakterija. Beli luk je kroz vekove dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lek za tuberkulozu i groznicu. Međutim, sve više ljudi izbegava beli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca. Dobra vest je da postoji rešenje i za to – fermentisani beli luk.

Mnogi ne znaju da pored crnog i belog luka postoji crni beli luk ili „Black garlic“ koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana lekovita svojstva.

Foto: Shutterstock

Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da Black garlic odnosno fermentisani beli luk kao dodatak ishrani, između ostalog, štiti srce, krvne sudove, jetru, nervne ćelije, smanjuje šećer u krvi, sprečava rast tumorskih ćelija.

Fermentisani beli luk se dobija od svežeg belog luka koji je određeno vreme (90 dana) fermentisao pod strogo kontrolisanim uslovima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje „black garlic“ bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama naučno dokazane biološke aktivnosti.

Foto: Shutterstock

„Fermentacija predstavlja ubrzano ‘starenje’, tokom kojeg beli luk menja boju, karamelizuje i njegova svojstva se menjaju. Karakterističan miris je neutralisan, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi“, pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.

Prema tim studijama, tokom fermentacije belog luka stvara se veliki broj delotvornih sastojaka koji Black garlic-u daju brojne i značajne prednosti.

„Black garlic je posebno delotvoran u sinergiji sa vitaminima, mineralima, ekstraktima lekovitih biljaka poput grčkog semena, herbe babinog zuba, bele imele, cveta belog i crvenog gloga, semena bundeve“, utvrdile su studije u NCBI-u.

Beli luk, crni luk, proklijali luk
Foto: Shutterstock

Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve lekovita svojstva ima Black garlic u sinergiji sa pomenutim dodacima.