in

Hleb najzdravijeg plemena na svetu

Hleb najzdravijeg plemena na svetu

Kamali hleb dugo nas drži sitima.

Hunze su pleme u kojem žive ljudi za koje kažu da su najzdraviji na planeti i neobično mladoliki. Zato mnoge zanima tajna njihove tradicionalne kuhinje.

Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2.000 godina. Ovaj hleb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini jer je hranljiv, pa i manje količine smanjiće apetit i učiniće da ne osetite glad četiri do šest sati.

Foto: Roland and Sabrina Michaud / akg-images / Profimedia

Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je takozvano glečersko mleko, tj. mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena, piše stvarukusa.rs.

Recept za kamali hleb

Sastojci:

1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna

na vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća

1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda)

beli hleb

Priprema:

Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.

Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko tri centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram