in

Alkoholna pića koja su najgora za srce

Alkoholna pića koja su najgora za srce

Ako već pijete – izbegavajte ovo.

Mnogo je stvari koje možete učiniti na dnevnom nivou kako biste se pobrinuli za zdravlje svog srca. Možete da vežbate, pokušate nekako da smanjite nivo stresa, bolje spavate ili promenite ishranu tako da u nju uključite više hrane zdrave za srce. Svi ovi koraci su važni, a osim određene hrane koja škodi zdravlju srca postoje i pića koja mogu negativno da utiču na najvažniji organ u telu.

Kako starite, sve više počinjete da razmišljate o efektima koje alkohol ima na vaše zdravlje. Iako većini umereno i povremeno konzumiranje alkohola ne može naškoditi, postoji nekoliko alkoholnih pića koja bi trebalo izbegavati jer loše utiču na rad srca.

Rum i koka kola

Na prvom mestu je rum pomešan sa koka kolom. Doktorka Liza Jang je u intervjuu za časopis Eat This, Not That dodala da je zapravo svako alkoholno piće u kombinaciji sa gaziranim pićima nezdravo za srce.

Istraživanje nedavno objavljeno u Journal of the American College of Cardiology pokazalo je da oni koji redovno konzumiraju gazirana pića imaju povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. U kombinaciji sa alkoholom mogu biti fatalni.

Pina Colada

„Ovaj koktel je napravljen od ruma, soka od ananasa, kokosovog mleka i kokosovog krema i ne samo da je bogat šećerom, već je i kokosov krem bogat zasićenim mastima“, kaže doktorka Jang.

Iako mnogi ljudi pretpostavljaju da su proizvodi na bazi kokosa uvek zdraviji, važno je konzumirati kokosovo ulje i krem u umerenim količinama ako pazite na zdravlje srca. To je zato što je njihov sadržaj zasićenih masti veći, a poznato je da zasićene masti podižu loš holesterol. Vremenom, povišen loš holesterol može doprineti srčanim komplikacijama.

Long Island Ices Tea

„Ovaj koktel je pun šećera i kalorija, što je loše za srce“, kaže doktorka Jang.

Ledeni čajevi sa alkoholom su prilično ukusni i definitivno će vas napiti mnogo brže od većine koktela, ali višak šećera u kombinaciji sa alkoholom nije uvek vredan toga.

Frozen Daiquiri

„Koktel koji sadrži previše šećera i kalorija, a pri tome se služu u velikim čašama, što je još jedan dodatni minus“, napominje doktorka Jang.

Prema Harvard Healthu, konzumiranje previše šećera u kombinaciji sa alkoholom može dovesti do hroničnih upala i povišenog krvnog pritiska, što može imati negativan uticaj na zdravlje srca. Ako ste raspoloženi za osvežavajući, voćni koktel, pitajte barmena za neki koktel sa niskim sadržajem šećera.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram