in

Za svaki bolni raskid – 12 korisnih saveta kako da nastavite dalje

Svako od nas nekada se našao u situaciji kada želi da zaboravi neku osobu – dečka, devojku, “toksičnog” prijatelja, ali da mu to ne polazi za rukom.

Foto: Shutterstock

Ponekad pomažu razgovori sa bliskim prijateljima, ali zaustavljanje lavine emocija i razmišljanja o osobama do kojih nam je stalo, ipak vrlo često može biti dosta teže nego što mislimo.

Ovih nekoliko saveta može vam biti od velike pomoći u procesu oporavka nakon prekida.

 1. Nemojte ih “uhoditi” na društvenim mrežama

Poslednja stvar koja vam je potrebna u trenucima kada pokušavate da zaboravite nekoga, jeste da konstantno proveravate njihove aktivnosti na društvenim mrežama. “Otpratite” ih, obrišite, izbacite iz prijatelja – što pre!

Konstantno proveravanje šta rade, kuda se kreću, sa kim se viđaju, samo će usporiti proces oporavka. Njihove fotografije takođe mogu vratiti neželjene uspomene, zbog čega je neophodno da učinite sebi uslugu i blokirate ih na svim društvenim mrežama – baš kao i njihove prijatelje.

2. Rešite se uspomena zbog kojih se osećate nostalgično

Predmeti koje ste dobili od osoba koje pokušavate da zaboraviti moraju biti van vašeg vidokruga! Ukoliko na ovu vrstu uspomena nailazite svakodnevno, biće vam mnogo teže da zaboravite. Bilo da su u pitanju komadi garderobe, zajednička slika u ramu ili čak fotografije u vašem telefonu – važno je da ih se rešite što pre!

3. Pravilo “bez kontakta”

Svi smo nekada bili u ovoj situaciji – osećate potrebu da kontaktirate osobu, čime ćete ponovo probuditi emocije. Ne upadajte u ovu zamku! Držite se pravila “bez kontakta”. Ne zovite ih, ne šaljite im poruke, svedite svaku vrstu komunikacije na minimum.

Ovo podrazumeva i to da morate zaobilaziti mesta na kojima postoji šansa da ćete ih sresti. I dok mislite da zaista želite da ih vidite i da razgovarate sa njima, sve što radite u ovom slučaju jeste prepuštanje mazohističkim nagonima i mučenje sebe.

Ukoliko zaista imate bitan razlog da kontaktirate ovu osobu, a ne tiče se vaših emocija već posla, finansija i slično, zamolite prijatelja da posreduje i da prenese informaciju.

4. Aktivirajte se fizički

Nemojte sedeti kod kuće ceo dan i razmišljati o ovoj osobi. Izađite, šetajte, upoznajte nove, pozitivne ljude. Još bolje, posvetite se svom omiljenom hobiju, sportu, aktivirajte se fizički i podsećajte sebe u svakom trenutku da ceo svet postoji i bez njihovog prisustva!

Foto: Shutterstock

5. Okupirajte svoj um

Ukoliko niste u raspoloženju da ustanete iz kreveta i odete u provod, isprobajte tehnike za opuštanje uma. Ovo mogu biti jednostavne vežbe poput zatvaranja očiju i zamišljanja mesta na kojima biste voleli da budete ili slušanje vođene meditacije ili vizuelizacije.

Osim toga, čitanje omiljene knjige skrenuće vam misli, baš kao i neka od popularnih serija ili film. Pustite svoj um da se opusti i rasteretite ga.

6. Zamislite budućnost u kojoj ćete biti sa nekim ko:

– Vas voli najviše onim danima kada se i ne trudite

– Razume način na koji vaš um funkcioniše

– Ceni i voli i vaše nesavršenosti

– Tu je za vas u svakom trenutku

– Ima isti smisao za humor kao i vi

– Poštuje vašu autonomiju

– Želi da upozna vaše prijatelje

– Tu je da vas sasluša i podrži

– Čini da se osećate smireno i dobro

– Daje vam snagu

7. Oprostite da biste zaboravili

Ova stavka može biti teška za većinu ljudi, ali je od ključnog značaja. Osoba koju pokušavate da zaboravite vas je, verovatno, povredila na neki način. Zbog svog ličnog mira nemojte im želeti zlo.

Ukoliko konstantno osećate bes, to će otežati proces isceljenja. Jedini način da prevaziđete težak period zaboravljanja jeste da im oprostite, a potom i zaboravite.

8. Poštujte sebe

Kako da prestanete da mislite na nekoga koga još volite? Tako što ćete misliti koga volite još više, to ste VI! Često ljude uzdižemo na pijedestal, čak i kada se ne ponašaju prema nama onako kako bismo mi želeli, a sve ovo vodi do opsesivnih misli, osećaja krivice, sumnje u sebe, nedostatka samopouzdanja…

Zaslužujete mnogo bolje i više od toga! Posvetite se sebi i stvarima koje će pozitivno uticati na vaše raspoloženje i emocije.

Foto: Shutterstock

9. Dozvolite sebi da osetite bol

Sve ove strategije funkcionisaće jedino ako prethodno dozvolite sebi da određeno vreme tugujete. Svaki raskid veze ili prijateljstva, čak i onih koji su bili toksični, biće veoma bolni.

Potrudite se da nastavite dalje bez analiziranja emocija, bez preispitivanja. Pre nego što uđete u proces zaboravljanja, dozvolite sebi da osetite bol, tugu, patnju, a potom otpustite sva ova osećanja.

10. Izbegavajte alkohol

U potrazi za brzim rešenjem koje će “očistiti” mozak od neželjenih misli i emocija, mnogi posežu za alkoholnim pićima. Možda ćete osetiti trenutno olakšanje, ali ćete vrlo brzo shvatiti da se situacija promenila – na gore.

Korišćenje ovih supstanci može vas dovesti u iskušenje i da kontaktirate osobu, što čitav proces ponovo vraća na sam početak.

11. Radujte se stvarima koje dolaze

Prihvatite da ne možete da vratite vreme i promenite ono što se dogodilo. Ipak, budite svesni toga da ova osoba nije trajna figura u vašem životu – toliko toga je pred vama! Trudite se da razmišljate pozitivno o budućim događajima i radujte se onome što predstoji.

Svako od nas ima mogućnost da izvuče pouku iz prethodnih iskustava, bilo da su ona dobra ili loša. U ovakvim situacijama uvek imajte na umu da zaslužujete bolje, da ste snažni i sposobni da nastavite dalje.

12. Razgovarajte sa ljudima

Iako su ovi saveti od velike pomoći, nekima će tokom procesa oporavka biti potreban razgovor i podrška.

Ukoliko niste raspoloženi da o ovoj temim razgovarate sa prijateljima i ljudima koje poznateje, razmislite o internet sajtovima koji su kreirani upravo za anonimne razgovore između ljudi kojima je u određenom trenutku potrebna podrška i pomoć.