in

Stručnjaci tvrde – evo zašto bi selfiji trebalo da budu deo vaše svakodnevne rutine

Redovno fotografisanje sebe može učiniti da se osećate bolje i sigurnije, smatraju stručnjaci. Evo zašto bi selfiji trebalo da budu deo vaše rutine.

Foto: Unsplash

Skloni smo da povezujemo selfije sa sujetom ili potrebom da nadoknadimo nisko samopouzdanje. Ali prema nauci, to nije uvek tačno.

Naime, istraživači su otkrili da autoportreti mogu biti efikasan alat za zdravstvenu industriju i da ova vrsta samoljublja zapravo može pomoći u zaštiti vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

Studija je otkrila da se selfiji mogu koristiti za otkrivanje bolesti

Istraživači su otkrili da autoportreti mogu pomoći medicinskim stručnjacima da identifikuju moguće bolesti srca. Prema studiji, određene crte lica su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Provođenje profilnih slika putem veštačke inteligencije rezultiralo je algoritmima koji su tačno identifikovali postojanje kardiovaskularnih bolesti.

Studija je još uvek u ranoj fazi, ali istraživači veruju da korišćenje selfija i metodologija zasnovana na veštačkoj inteligenciji može biti jednostavan i efikasan alat za skrining.

To nije nužno narcizam, već čin brige o sebi

Druga studija je otkrila da selfiji pomažu ljudima da naprave „pauzu“ i ulepšaju sebi dan. Fotografisanje je bilo kao dašak svežeg vazduha koji ljudima omogućava da iskuse nešto drugačije. Drugima daje osećaj svrhe.

Selfiji mogu pomoći da se poboljša raspoloženje

Druga grupa istraživača proučavala je učesnike koji su pravili nasmejane selfije svaki dan nekoliko nedelja. Subjekti su izjavili da su im čak i lažni osmesi za fotografiju podigli raspoloženje.

Slanje ovih autoportreta prijateljima ili voljenima takođe je stvorilo talas sreće.

Foto: Unsplash

Snimanje sopstvene slike može vas učiniti sigurnijim

Redovno fotografisanje sebe može učiniti da se osećate bolje i sigurnije u svoj imidž i telo. Jedno istraživanje je pokazalo da se ljudi koji slikaju selfije osećaju privlačnije i dopadljivije od onih koji to ne čine.

Deljenje selfija vam može pomoći da stvorite ili zadržite društvene veze

Objavljivanje selfija na društvenim mrežama pomoglo je nekim ljudima da otkriju veze, započnu razgovore i pronađu grupe za podršku.

Mnogi penzioneri, na primer, smatraju da komentari na fotografije koje su podelili simuliraju stvarne razgovore koje bi vodili da su i dalje u radnom odnosu.

Selfi su takođe alat za čuvanje posebnih uspomena

Nostalgija je dobra za naše mentalno zdravlje i pomaže da unesemo energiju u naše živote. Svi ovi selfiji će se pojaviti kao „sećanja“ u našim aplikacijama na društvenim mrežama za nekoliko meseci ili godina.

Kao i sve dobre stvari, umerenost je ključna

Postoji nešto što se zove “selfitis”, što se opisuje kao opsesivno-kompulzivna želja da se stalno fotografišete i objavljujete svoje slike na društvenim mrežama.

Prema istraživačima, jedan ili dva selfija dnevno mogu biti bezopasni, ali želja da pravite selfije ceo dan i objavljujete ih na mreži najmanje 6 puta dnevno može biti znak hroničnog selfitisa, piše 24sedam.