in

Psiholozi tvrde – tetke su tanka spona između dece i roditelja

Majke, rađajte deci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu, kazivao je velikan pisane reči Duško Radović, sa čijim se rečima slažu i mišljenja i studije psihologa.

Foto: Shutterstock

Psiholozi navode da čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja deteta i traje zauvek.

“Kada sazna da je postala tetka, to je dan za slavlje i u srcu svake žene pojavi se ponos. A tek kada to dete odraste, ponos i izražen zaštitnički instinkt postaju osnovna osećanja koja prožimaju tetku. Pored velike ljubavi, najvažnije su velika podrška i tolerancija, koje svaka tetka pokazuje u životima dece”.

Struka navodi da tetke imaju neverovatan uticaj na decu i sa decom svojih sestara ili braće mogu da razvijaju poseban odnos, a sećanja na tetku kroz život odnose se na zabavne trenutke, šale i igre, ali i na ozbiljne razgovore i savete.

Pouzdan savetnik

Tetka daje odlične savete, čuva tajne i rado će sa vama podeliti svoja iskustva. Sa tetkom možete razgovarati o svemu onome o čemu vam je neprijatno s roditeljima.

Foto: Shutterstock

Tu je kada ostali nemaju vremena

Tetka je uvek tu kada je potrebno i može biti značajan deo životnog iskustva deteta. Deca se osećaju posebno u prisustvu tetke. Ona je prisutna u svim bitnim trenucima u životu: polazak u školu, rođendani, sportska takmičenja, mature, venčanja…

Uzor

Tetka može biti alternativni primer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrednosti i može vam biti pozitivan uzor u životu.

Porodica

Kod sukoba s roditeljima tetka može biti od velike koristi. Naime, deca će pre poveriti tetki probleme nego roditeljima i ona može pomoći u svim nesuglasicama koje kroz odrastanje deca budu imala sa majka i očevima.

Foto: Shutterstock

“Zamena” za roditelje

Kada su roditelji zauzeti ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne pri pisanju domaćeg zadatka. Posle roditelja, tetka može da postane najbliža osoba detetu.

Ohrabrenje

Tetka će uvek podržati dete, bez obzira na to o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju deteta. Ako se dete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvek da pronađe način da pruži ohrabrenje.

Ne treniraju strogoću

Tetke “ne treniraju strogoću”, ali nežnošću i blagim rečima i te kako znaju da budu autoritet. Njih deca poštuju iako nikada ni glas ne povise. U tetkinom društvu je lepo, jer se ona nikad ne ljuti i nikad ne ljuti sestriće i bratance.

Tetke koje nemaju svoju decu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osećaj ostvarenosti u tom pogledu.

Tetka je dragocena za odrastanje i vaspitavanje mališana, ali samo na indirektan način. Ona i ne treba da deluje na decu kao roditelj, već bi trebalo da bude tanana spona između dece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre pravi srećnici, navode psiholozi.