in

Poštovanje sebe je prvi korak

Poštovanje sebe je prvi korak ka razumevanju da zaslužujete ljubav, pažnju i mogućnosti kao i svi drugi.

– Naš nivo samopoštovanja deluje skoro kao nacrt koji upućuje druge kako da se sarađuju sa nama- kaže Džejm Zakerman, licencirani klinički psiholog iz Filadelfije.

– Kada razvijemo zdrave recipročne odnose, nalazimo se okruženi onima koji nas poštuju, podržavaju i tretiraju nas onako kako želimo da nas tretiraju.-

Šta je samopoštovanje?

Samopoštovanje je ljubav prema sebi i pažnja prema sebi. To je rezultat toga da ostanete verni svojim vrednostima i niste spremni na kompromis.

Što se više bavite ponašanjima koja su u skladu sa vašim verovanjima i vrednostima, to ćete se više osećati ispunjeno i samopouzdano.

Ovo će zauzvrat poboljšati vaš osećaj blagostanja, kaže Zuckerman.

Foto: Shutterstock

Poštovanje sebe takođe sprečava da poredite sebe i svoj život sa drugim ljudima. Ovo može biti posebno važno u današnjem digitalnom svetu.

„Samoupoređivanje je rasprostranjeno na platformama kao što su Instagram i TikTok“, kaže Zakerman.

„Kada imamo nizak nivo samopoštovanja, skloni smo da se uključimo u više društvenog poređenja, zbog čega se osećamo lošije o sebi, nedovoljno dobro, i minimiziramo naša dostignuća.

U svojoj suštini, samopoštovanje je oblik brige o sebi.

„Kada neko ima samopoštovanje, prihvata sebe i veruje da zaslužuje da pripada svetu“, kaže Divja Robin, psihoterapeutkinja iz NJujorka.

„Mi smo ožičeni da želimo vezu i osećaj pripadnosti, tako da je pripadnost sebi i prihvatanje neverovatno važno i za psihološko zdravlje.