in

Posle 150 godina evropski jelen stigao na Kopaonik

Lepe vesti stižu iz Nacionalnog parka Kopaonik – u toku je projekat ponovnog naseljavanja evropskog jelena na teritoriji centralne Srbije, a za dve do tri godine prvih trideset do pedeset jedinki biće pušteno u slobodnu prirodu na Kopaoniku. 

Foto: Shutterstock

Evropski jelen se vraća stidljivo, u kontrolisanim uslovima, ali se očekuje stvaranje gentski zdrave populacije koja će biti puštena za dve do tri godine.

Nacionalni park Kopaonik i njegova raskošna flora i fauna bogatiji su za još jednu vrstu koja je pre više od 150 godina nastanjivala ove prostore. 

Projektom Uprave za šume pri Ministarstvu za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši se naseljavanje evropskog jelena na teritoriji centralne Srbije. Planina Kopaonik je definisana kao jedna od najbitnijih lokacija za uspešnost ovog projekta, navodi InfoKOP.

Sredstvima Vlade Republike Srbije, Nacionalni park Kopaonik je na lokaciji podno Kukavice, sagradio najsavremenije uzgajalište za evropskog jelena. Ceo uzgoj se prostire na 230 hektara, oivičen je ogradom sa strujom “čuvalicom”, a sve se posmatra i preko video nadzora.

“Na Kopaoniku je prošle i ove godine naseljeno ukupno trideset jedinki evropskog jelena. To su prve registrovane jedinke na prostoru NP Kopaonik još od 1856. godine, kada ih je poslednji put evidentirao naš najpoznatiji prirodnjak Josif Pančić. Cilj nam je da reprodukcijom i ponovnim dovođenjem sa teritorije Vojvodine i ostalih delova Srbije napravimo genetski zdravu populaciju, koja će se pustiti na slobodu u svoje novo/staro stanište zvano Kopaonik”, navodi Srđan Simović, izvršni direktor za zaštitu i razvoj u Nacionalnom Parku Kopaonik.

“Prethodne nedelje, od naših partnera i prijatelja iz Vojvodina šuma, stigla su nam iz lovišta u Baču nova grla jelenske divljači sa odličnom genetikom. Kopaonik je bogatiji za tri muške i tri ženske jedinke evropskog jelena, što će poboljšati genetiku postojećih grla u uzgajalištu”, dodaje Simović.

Projekat se nastavlja i sledeće godine, a za dve do tri godine prvih trideset do pedeset jedinki biće pušteno u slobodnu prirodu, kako bi se naselio prostor Kopaonika ovim gracioznim divljim životinjama.