in

Najveći park leptira na svetu je čista egzotika, a nastao je iz hobija

Svet leptira je najveći park leptira na svetu, sa više od 20 000 krilatih bića u baštama površine od 10 hektara. Ovo je i važan centar za istraživanje.


Ovo utočište osnovao je 1988. godine inženjer elektrotehnike Robert Boender, koji je odrastao na farmi u Ilinoisu i razvio strast prema leptirima i svilenim bubama. Pred posetiocima je prava tropska oaza sa prilagođenim klimatskim uslovima i vegetacijom potrebnom leptirima za život.

Na velikom imanju nalazi se šest različitih vrtova, slapovi, fontane i jezerca, dva muzeja, ZOO vrt, laboratorija i naravno, čak 80 vrsta leptira sa svih strana sveta. Time je ovaj park postao i najveći park leptira na svetu.

Osim leptira, ovde možete videti i mnoštvo egzotičnih vrsta ptica, škorpiona, moljaca, kornjaša, osa, bogomoljki… U laboratoriji posetioci mogu posmatrati različite faze kroz koje leptir prolazi prilikom odrastanja – od jajašaca, preko gusenica do leptira.

Nežna klasična muzika pušta se širom parka, stvarajući opuštajuću atmosferu. Na farmi leptira može se posmatrati kako se gusenice izležu i rastu, a jedno od najpopularnijih područja je 30 metara visok tropski volijer sa vodopadima i osmatračnicama.

Posebna atrakcija je i najveći leptir na svetu čiji je raspon krila od 25 do 28 centimetara.

Kako većina leptira kratko živi (oko nedelju dana u divljini, dve nedelje u zatočeništvu), potreban je ozbiljan napor da se podrži njihova reprodukcija i ponovno naseljavanje. Svet leptira se ponosi time što je stvorio uslove u kojima leptiri mogu da se razmnožavaju.