in

Medicinski fenomen – Ova beba ima belu kosu, ali nema albinizam!

Svake godine rode se milioni i milioni beba, i sve su jedinstvene, a od toga – otprilike pet na 100.000 – sa albinizmom. Bence nema albinizam.

Ovo stanje i dalje nije sasvim proučeno, ali se može naći kod svih rasa i etničkih grupa i rezultat je delimičnog ili potpunog nedostatka pigmenta melanina, što može dovesti do gubitka vida ili, makar, preosetljivosti na svetlost.

Međutim, događa se da se beba rodi sa potpuno belom kosom, a da se možda ipak ne radi o albinzmu. Bence je rođen 2017. godine u Sekešfehervaru u Mađarskoj, i odmah je za sve bio pravo malo čudo. Beba je bila zdrava, teška skoro pet kilograma, dugačka 53 centimetra. Neobično je bilo jedino to što je njegova kosa bila potpuno bela.

Svi pregledi su potvrdili da je beba potpuno zdrava, ali, ipak je postojala velika sumnja da se radi o albinizmu. Testiran je nivo melanina u krvi.

Princ šarma

Da li je “sedu” kosu uzrokovao prenatalni stres – jer mnoge bebe osete uznemirenost majke dok su u stomaku. Dok je lekarski tim pokušavao da utvrdi o čemu se radi, Bence je dobio nadimak “princ šarma”.

Glavni lekar zadužen za Benceov slučaj bio je dr Zoltan Kumer, koji je zaključio da je melatonina u krvi malo, ali – u koži ga je bilo sasvim dovoljno.

Kako je vreme prolazilo, doktor Kumer je bio sve bliži zaključku da je gubitak pigmenta u kosi samo privremen i da će se nivo melanina vremenom povećavati.

Iako su roditelji i dalje bili zabrinuti, prihvatili su mišljenje lekara da bela kosa ne mora biti simptom albinizma, već da se može raditi i o mutaciji ćelija kose ili o nedostatku vitamina.

Ispostavilo se da Bence nije jedini, iako je vrlo retko da kosa bude baš potpuno bela. Mala Milijen iz Ridžlanda u Južnoj Karolini (SAD), rođena 2016, ima predivne crne kovrže, a na vrhu glave, iznad čela – bele uvojke – baš kao i njena majka Brajana.

I Milijen je privukla pažnju lekara, koji su bili vrlo radoznali da razreše otkud joj ovaj neobičan pramen. Posle višestrukih testova, ustanovili da na ovom delu kose nedostaje pigment (hm” vrlo logično”), ali da je ostatak njene kose i tela sadržavao normalne nivoe melatonina.

Sve u svemu, u pitanju je nasledni faktor. Baš poput svoje majke, bake i prabake – Milijen ima jedinstvenu “frizuru”.

Međutim, lekari su smatrali da se ovo “stanje” mora odgovarajuće imenovati. Radi se o poliozi. Polioza se odnosi na male delove telesnih malja (ne mora se raditi samo o kosi) kojima nedostaje pigment, i može uticati i na trepavice, obrve…

Milijen, baš kao i ostale žene u njenoj porodici, dobila je autentičan “stil”, za koji bi neko potrošio silan novac kod frizera.

Sa četiri generacije polioze u ovoj porodici, velika je verovatnoća da će i Milijen, kada pronađe nekoga ko voli nju i njen beli pramen – imati decu sa istim “znakom”.