in

Maslina u mestu Mirovica – spomenik prirode star preko 2000 godina

U mestu Mirovica, uz magistralni put koji vodi od Bara do Ulcinja, nalazi se spomenik prirode Stara maslina gde raste stablo staro više od 2.000 godina i koje se smatra jednim od najstarijih u Evropi. 


Ova stara maslina u mestu Mirovica je pod zaštitom države i to još od 1957. godine, kada je i proglašena prirodnim dobrom.

Tokom 2015. godine,  na Šumarskom fakultetu Univerziteta Istanbul obavljena je analiza uzorka debla Stare masline, a rezultati su i zvanično dokazali da je to najstarije drvo na ovim prostorima, posađeno pre 2240 godina.

Za Staru maslinu ili „Staru damu“, kako je još zovu, vezane su brojne legende. Crnogorci su ovom drvetu dodelili i titulu „sveto“ jer su se pod njim mirili posvađani, naročito dok je vladala krvna osveta, pa se zato ovo mesto zove Mirovica.


Pod drvetom su se venčavali zaljubljeni a i danas se veruje da tri kruga napravljena oko stare masline garantuju zdravlje, ljubav i sreću.

Za vreme vladavine kralja Nikole uslov za svakog Baranina koji je hteo da se oženi bio da posadi 20 maslinovih stabala. Obaveza čuvanja Stare masline vekovima je prenošena s kolena na koleno.

Stariji Barani sećaju se zabrane kidanja grana ili listova sa njenog stabla, kao i legende o prokletstvu koje bi zadesilo svakoga ko pokuša da je uništi ili poseče.

Tokom II svetskog rata, nuđen je veliki novac da se maslina izvadi i odnese u Italiju ali je to odbijeno.


U prošlosti je Stara maslina dva puta stradala u požaru, ali se oba puta oporavila i još uvek daje plodove. Prošle godine je sa nje nabrano 86 kilograma maslina od čega je napravljeno oko šest litara ulja.

Svaka maslina je iznutra šuplja pa je takva i ova koja se nalazi u Mirovici. Prema priči meštana, unutra su mogla da stanu četiri igrača karata i četiri kibicera, koji su u zanosu igre zaboravili na zapaljenu cigaretu i tako su zapalili staro stablo, koje je, na svu sreću, spaseno.

Osim Stare masline, koja je stara preko 2000 godina i čiji je obim 10 metara, u istom dvorištu se nalazi još sedam stabala maslina koje su stare između 500 i 700 godina.

Danas se na području Bara nalazi preko 100.000 maslinovih stabala, a većina zasada su stabla stara po nekoliko stotina godina.