in

Kako pravilno odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao

Kako pravilno odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao

Da li postoji pravilan odgovor na ovo pitanje? “Gde se vidite za pet godina?”

Foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli ili se i sami susreli sa ovim pitanjem na razgovoru za posao, a večita je dilema šta je pravi odgovor i da li zaista postoji.

Vaš odgovor može otkriti mnogo o vašim prioritetima i vašem potencijalu za sam posao. Stručnjaci za karijeru ističu da ako vas ovo pitaju na intervjuu za posao, shvatite da oni zaista žele da znaju da li planirate da ostanete ako budete zaposleni.

Harleni Vaskuez, karijerni trener socijalnih radnika iz Nju Džersija, rekla je da anketari koji postavljaju “gde se vidite za pet godina?” često pokušavaju da otkriju da li ste uloženi u razvoj karijere u kompaniji.

– Zaista se pita: “Zašto želite da radite ovde?” I zaista se radi o tome, “Da li ovaj kandidat sebe vidi u ovoj organizaciji?”.

Rekla je da može otkriti neusklađenost za ulogu ako pričate o tome da želite da jednog dana radite u drugoj ulozi ili industriji, a ne u onoj za koju ste se prijavili. Vaskez je naveo primer kandidata za posao koji cilja marketinške poslove i prijavljuje se za ulogu saradnika. U tom scenariju možete reći nešto poput:

– Pa, u narednih pet godina nadam se da ću biti na vodećoj ulozi u ovom marketinškom odeljenju, pomažući kompaniji da unapredi svoje ciljeve ili brendiranje poslodavca. To pokazuje kao: „Hej, moj mozak i moji ciljevi razmišljaju za pet godina unapred, i ja zaista verujem u misiju i vrednosti kompanije” – objašnjava Vaskuez, piše HuffPost.

Generalno, imajte na umu da su razgovori za posao dvosmerna ulica. Ne govorite poslodavcu samo ono što želi da čuje, takođe otkrivate da li se uloga podudara sa vašim dugoročnim planovima, piše Novosti Magazin.

– To još uvek pokazuje da određena osoba želi da uči i želi da raste. Taj odgovor će biti mnogo bolji od “ne znam” – savetuje stručnjak.