in

Jedan faktor je ključan – evo zašto su dominantni muškarci prvi izbor žena

Uglavnom je reč o nesvesnim izborima koji dovode do toga da su dominantni muškarci ti koji donose odluke u vezi ili braku. Zašto žene vole ovakve muškarce?

Foto: Shutterstock

Nije tajna da mnoge žene, ma koliko u životu bile samostalne, ipak više vole da su im dominantni muškarci prvi izbor.

Verovali ili ne, ali to su pokazale i brojne studije, a uglavnom je reč o nesvesnim izborima koji dovode do toga.

1. Žene više privlače loši momci

Iako nam se čini da je u pitanju stereotip, reč je o činjenici. Dominantni muškarci su skloniji porocima, kao što su pušenje ili alkohol, ali i impulsivne reakcije.

Ovakvo ponašanje uzbuđuje žene, tako da postaju lake mete. Loši momci zadobijaju kontrolu, pa ne čudi što žene naprosto lude za njima.

2. Fini muškarci su nekim damama manje zanimljivi 

Žene uglavnom vole romantične šetnje i trenutke sa partnerom. Međutim, dosta je onih koje vole one tipove koji će ih voditi u nepoznato i sa kojim će doživeti lude trenutke.

3. Prednost muškarcima koji donose sve odluke u vezi

Postoje žene koje smatraju da će im život biti poput lagane vožnje ukoliko ne moraju da donose odluke u zajedničkom životu. Njihov izbor, zato, prevagnjuje na stranu dominantnih muškaraca, koji preuzimaju stvari u svoje ruke. Vremenom se naviknu na ovakav tretman i postaju zavisne od partnera.

4. Snažan uticaj iz detinjstva

Biti dominantan, ukoliko umete da pronađete pravu meru, može biti poželjno. Međutim, ne i ako pređe u nasilno ponašanje. Moćni muškarci mogu bi zavodljivi i vredni pažnje, ali treba obratiti pažnju na to da li su odluke u vezi donete pod prisilom.

Ponekad muškarci teraju svoje partnerke da se ponašaju isključivo po njihovoj želji. To je znak da je potrebno potražiti stručnu ili drugu vrstu pomoći.

5. Agresija i zlostavljanje se mešaju s dominacijom 

Kada se malo bolje zamislimo, naši partnerski odnosi često su uslovljeni načinom vaspitanja. Možda je neko od roditelja bio dominantan, pa je to uticalo na izbor partnera.

U tom slučaju, partner liči na roditelja, jer je to poznati obrazac. Verovatno dame nisu svesne toga, ali očekuju ono na šta su navikle u svojoj porodici, piše 24sedam.