in

Italijan Volfang Pođi vozi bicikl za obrazovanje srpske dece

Možda do sada niste čuli za Italijana Volfanga Pođi-a (Wolfango Poggi), ali vrlo ubrzo hoćete. Italijan velikog srca 14. maja započeće svoju rutu, iz Firence do Beograda, a sve sa jednim ciljem – da obrazovanje srpske dece bude onakvo kakvo zaslužuju.


Kao deo donatorske kampanje “Sezona Darivanja”, Fondacije Novak Đoković, Volfango će započeti svoj 1200 kilometara dug put kako bi selu Vajsko obezbedio sredstva potrebna za izgradnju predškolske ustanove.

Kroz nju svakodnevno odzvanjaju dečji smeh i graja i očigledno je da njenim stanovnicima nije poznato šta znači pad nataliteta. Nisu lenji i svim silama se trude da ga povećaju.

“U našem kraju gotovo svaka kuća ima po troje dece ili više, što je u današnje vreme baš retko ne samo u Ljigu koji je mali već i u čitavoj Srbiji. Ali, to nije slučaj samo sad, već je decom najbrojnija ulica i godinama unazad. Ovde nikad nemate bojazni da dete neće imati sa kim da vam se igra. Parkić je uvek prepun mališana i svi tu provode svoje slobodno vreme zajedno”, rekla je za Rinu, Lidija Janković.

Kada širom Srbije vlada strah od bele kuge ovde te bojazni nema. Lepa slika raduje roditelje, ali i decu koja odrastaju u zdravom okruženju zajedno sa prijateljima. Međutim, ova ulica je posebna i po tome što nosi ime po Darku Miloševiću koji je imao samo 21 godinu kada je stradao na Košarama 1999. godine.

U parku se nalazi i spomen bista, a mladi narašataji tek će saznati ko je bio taj veliki heroj.

“Mi stariji koji smo odrasli u ovoj ulici i parkiću znamo ko je on, ali moramo naučiti decu kad porastu da znaju o kakvom heroju iz njihove ulice se radi. On je bio naš sugrađanin, komšija i prijatelj, a žrtvovao je svoj život za naše bolje sutra. Svi mi roditelji smo dužni da uputimo decu ko je bio momak čije ime nosi ovaj park”, kaže Predrag Uskoković.

Nema dileme da je ovo mesto svetao primer koji bi mogli da prate i druge porodice, jer dečija radost i osmeh nemaju cenu.