in

Gimnazijalci sjajni na Balkanskoj olimpijadi

Proteklog vikenda učenici Matematičke gimnazije učestvovali su na tri međunarodna takmičenja i osvojili 9 medalja – jednu zlatnu, tri srebrne i pet bronzanih medalja, saopšteno je danas iz ove gimnazije.

Foto: Unsplash

Kako se navodi, od 7. do 10. oktobra održano je četvrto izdanje Balkanske olimpijade iz fizike na daljinu u organizaciji Kiparskog društva fizičara pod pokroviteljstvom Balkanske unije fizičara i Evropskog društva fizičara, piše 24sedam.

Navodi se da je na takmičenju usmerenom ka mlađim učenicima srednjih škola učestvovala i ekipa Srbije u čijem sastavu su bili i troje učenika Matematičke gimnazije koji su ostvarili sjajne rezultate.

U konkurenciji ekipa iz devet zemalja članica kao i pet gostujućih zemalja, iz Matematičke gimnazije navode da su njihovi učenici osvojili: Jovan Milićev – bronzana medalja, Jovan Nikolić – bronzana medalja, Jana Šišović – bronzana medalja.

Takođe, navodi se da su pored učenika Matematičke gimnazije našu zemlju predstavljao i Mihajlo Cvejić, učenik gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, koji je takođe osvojio bronzanu medalju.

Foto: Shutterstock

Ekipu su vodili nastavnici fizike Ivan Stanić i Dušan Ðorđević kao i profesorka gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Snežana Bulajić.

Navodi se da je od 3. do 8. oktobra 2022. godine u Bukureštu održana Balkanska olimpijada iz informatike, a takmičila su se 63 takmičara iz 18 zemalja.

Tim Srbije osvojio je tri srebrne i jednu bronzanu medalju, Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije – srebrna medalja, Toni Škrljel, učenik gim. “J.J. Zmaj”, Novi Sad – srebrna medalja, Jovan Bengin, učenik Matematičke gimnazije – srebrna medalja, Filip Bojković, učenik Matematičke gimnazije – bronzana medalja.

Dodaje se da je u Rumuniji u Bukureštu, od 3. do 8. oktobra 2022. godine održano i prestižno međunarodno takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola Romanian Master of Informatics, a svaki član njihove ekipe je osvojio medalju: Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije – zlatna medalja, Jovan Bengin, učenik Matematičke gimnazije – srebrna medalja, Toni Škrljel, učenik gim. “J.J. Zmaj”, Novi Sad – srebrna medalja, Filip Bojković, učenik Matematičke gimnazije – bronzana medalja.

Veliki uspeh!