in

Evo zašto je važno kako raskidate

Kada emocije prorade, zajedno sa nagomilanom frustracijom i besom, teško je govoriti o dostojanstvenom raskidu.

Foto: Shutterstock

Mnogi su uvereni da “miran” prekid veze uopšte ne postiji jer uvek će jedna strana patiti više…

Međutim, Elizabet Svoboda, autorka knjige “Moderan vodič za raskide ljubavnih veza”, tvrdi da je to moguće ukoliko se ispoštuje nekoliko pravila.

Dostojanstven raskid

Nakon veze koja je trajala neko vreme partneru dugujemo određeno poštovanje, kao i sebi, ali i vremenu provedenom zajedno.

To isključuje napad u stilu: “Zar si zaista posle svega mislio/la da ću ostati s tobom?”, ili rasprave o partnerovim manama koje su do toga dovele.

Ako je odluka o raskidu definitivna, razgovor s partnerom treba započeti tako da se naglase njegove vrline, dobre strane veze u kojima smo uživali i zahvalnost prema zajednički provedenom vremenu. Izjave kao što su: “Voleo/volela bih da te nisam ni upoznao/la” treba iizbegavati, jer će one onemogućiti lepo sećanje i oporavak.

Jasan raskid

Naglasite postojanje jednog ili više problema u vezi koji vas duže vreme muči, a koji niste zajednički uspeli da prevladate. Nemojte da tražite krivca za propast veze i sprečite pokušaje druge strane da vas uvuče u rasprave na tu temu – kaže Svoboda.

Foto: Shutterstock

Takođe, ne predlažite da ostanete prijatelji odmah nakon raskida, naročito ako je to bila dramatična i teška veza u kojoj vas je na kraju, ništa nije vezalo više od same činjenice da ste zajedno.

Čvrst raskid

Jasno izrecite svoj odlučan stav o prekidu veze, tako da istaknete da je ta odluka konačna, kao i da verujete da je najbolja za vas, ali i za partnera.

A kada racionalne metode ne pale?

Ako ni nakon predloženog razgovora u tri koraka partner ne odustaje od ideje da se veza može spasiti, moli vas da pokušate ponovo i obećava da će se truditi da vam u svemu ugodi, ne preostaje vam ništa drugo nego da pribegnete manje dostojanstvenim metodama.

U tom slučaju mu napišite pismo, ali nikako e-mail ili običnu sms poruku, već rukom pisano pismo i objasnite zašto ne želite da pokušate ponovo, kaže Svoboda.

Jednostavno nestanete

Ova, po mnogima kukavička metoda,se ipak često upotrebljava kod raskida. Njom se izbegava konfrontacija i srceparajuća objašnjavanja zašto veza mora da završi. Tehnika zahteva i izbegavanje partnera dugoročno kao i odbijanje njegovih poziva i ostalih oblika kontakta.

Foto: Shutterstock

Manipulacija

Jedan od čestih stilova je manipulatorski. Tada se ostavljenom partneru daje do znanja da ga ostavljamo jer za njega nismo dovoljno dobri. To je prazna priča, ali zahteva teatralnost i puno truda u nastupu, kao i pokazivanje osećanja tuge.

Pojavljivanje trećeg u priči

Ova pomalo beskrupulozna metoda “pali” kod većine ljudi jer “gađa” njihov ponos. Kao razlog raskida se navodi zbližavanje s nekim trećim, obično s nekim bivšim ljubavnikom iz prošlosti s kojim smo se zbližili i nenadano se zaljubili.

Pitanje za svakoga

Ako ste vi strana koja ostavlja, ako želite da budete fer i korektni razmislite kako biste vi želeli da budete  ostavljeni da je situacija obrnuta, zaključila je Svoboda.