in

Evo u čemu su definitivno žene bolje od muškaraca!

Statistika je pokazala da su žene bolji trkači od muškaraca jer održavaju ravnomerniji pejs (tempo), zbog čega manje sagore u drugoj polovini maratona. Štaviše, 18,33 odsto su bolje.

Foto: shutterstock

Da nema Jovane Subić koja se bavi analitikom sportskih rezultata, muškarci bi mislili da su uspešniji od žena u maratonu, kao i u drugim sportovima. Međutim, statistika je pokazala da su žene bolji trkači od muškaraca jer održavaju ravnomerniji pejs (tempo), zbog čega manje sagore u drugoj polovini maratona. Štaviše, 18,33 odsto su bolje.

Analiza je obuhvatila 2.348.505 maratonskih rezultata postignutih u periodu od 2009. do 2019. godine, što je najveća maratonska rodna analiza svih vremena.

Od prvih maratonki do danas

Ipak, svega toga ne bi bilo da se pre više od 50 godina (1967. godine) nije pojavila Katrina Švicer, prva žena koja je zvanično istrčala Bostonski maraton, prijavivši se samo sa inicijalima K. Š. Iako je Međunarodna atletska federacija kao prvi rezultat žena u maratonu priznala rezultat Violete Persi postignut 1926. godine u Londonu, ženama do 1967. godine nije bilo dozvoljeno da trče maraton.

Među mnogim objašnjenjima, postojala je gotovo srednjovekovna besmislica da će im ispasti materica. Prilično uporedivo sa antivakserskim razmišljanjima danas.

Bilo kako bilo, žene danas trče maraton i to ravnopravno sa muškarcima. Kao specijalista koji se bavi sportskom medicinom mogu samo da kažem da kada bi muškarce i žene sveli na isti procenat mišića, sigurno bi bilo neizvesno.