in

Da li ste nekada čuli za “tužnu hranu”? Evo šta to znaci i kako može da utiče na naš organizam

Poznati američki klinički neuropsihijatar dr Danijel Amen je u svojim knjigama često obrađivao teme zdravog života, navika u ishrani, korelacije mozga i duše.

Foto: Shutterstock

Dotakao i nezadravnih namirnica koje bi trebalo da izbegavamo, kako bismo se i fizički i mentalno, osećali bolje.

Grupu nezdravih namirnica je okarakterisao kao “tužna hrana”, zato što one u nama izazivaju loše raspoloženje, podižu tenziju, spuštaju nivo naše energije itd.

Za primer, naveo je omiljenu brzu hranu – picu. Svi vole picu, brzo je gotova, jeftina je i zasiti nas, a i niko ne može da ospori koliko je ukusna.

“Ovakva hrana vam na brzaka daje energiju, da bi vas posle toga izmorila. Ako je smrznuta pica u pitanju, naučni inženjeri su radili na njoj da bi ukus izazvao ‘paljenje’ centara za zadovoljstvo, i otpuštanje supstanci koje izazivaju osećaj radosti.

Zbog toga se ‘navučemo’ na brzu hranu, ali je ona prepuna nezdravih sastojaka koji se kasnije odraze na zdravlje. Nije u pitanju samo fizičko stanje organizma, već i psihičko”, rekao je dr Amen.

Foto: Shutterstock

Dr Amen u svojoj knjizi tipičnu ishranu Amerikanaca naziva “tužnom dijetom” (SAD – standardna američka dijeta).

“Sadrži supstance koje loše utiču na mentalno, emotivno i fizičko blagostanje. Ovakva ishrana podiže rizik od demencije, visokog pritiska, bolesti srca, raka, poremećaja anksioznosti i drugih problema sa zdravljem”, rekao je neuropsihijatar koji već 30 godina istražuje vezu hrane i stanja organizma.

Ovo su vrste namirnica koje izazivaju umor, stres, pa čak i anksioznost i osećaj beznadežnosti, ako ih jedemo svakog dana:

Prerađena hrana

Hrana puna pesticida

Namirnice koje izazivaju skok šećera u krvi

Hrana sa niskim sadržajem vlakana

Veštačke boje i zaslađivači

Namirnice pune hormona

Namirnice životinjskog porekla tretirane antibioticima

Hrana u plastičnim pakovanjima.