in

Birajte pažljivo – koje polovne automobile ne bi trebalo kupovati?

Birajte pažljivo – koje polovne automobile ne bi trebalo kupovati?

Kada je u pitanju tržište, kako polovnih tako i novih, automobila, prethodna godina je bila prepuna izazova. Koje polovne automobile ne bi trebalo kupovati?

Foto: Shutterstock

Iako je prošlo nekoliko godina od početka pandemije, automobilska industrija se još uvek nije oporavila od posledica koje je ona ostavila.

Takođe, izdešavalo se mnogo uzbudljivih stvari u prethodnih 12 meseci. Informacije i najzanimljivije statistike za 2022. godinu, donosi nam platforma za proveru istorije automobila – “carVertical”.

Naime, više od 7,4 milijardi vraćenih kilometraža je otkriveno tokom prošle godine, odnosno 15,2 posto automobila je, u proseku, imalo lažna očitavanja kilometraže.

Skrivanje kilometraže predstavlja jedan od najozbiljnijih problema na tržištu polovnih automobila, jer to dovodo do ogromnih finansijskih problema prilikom posedovanja takvih vozila.

Prema ovoj platformi, kupci vozila koja su proizvedena između 2010. i 2013. godine imaju najveći rizik za kupovinu automobila sa vraćenom kilometražom.

Štaviše, skoro svako deseto vozilo koje je proizvedeno tokom 2011. godine ima lažnu kilometražu, što iznosi 9,2 posto svih vozila. Pored toga, rizik nose i automobili koji su proizvedeni 2012. i 2013. godine, sa 8,6 posto i 7,9 posto vozila sa vraćenom kilometražom, piše 24sedam.