in

Ako želite da zadržite, otpustite

Najveće otkriće je da se zadržati nešto ili neko, može samo ako se otpusti. To je takav paradoks. Glavno je to uraditi u svojoj glavi. Istinski otpustiti.

Foto: Shutterstock

Dozvoliti nečemu da se desi nezavisno od tvoje jake želje. Dati nekome pravo da postupi tako kako želi i kako smatra da je potrebno. Unutra to prihvatiti i složiti se sa tim. I nastaviti dalje živjeti svoj život.

Nekada davno kod Kastanede sam pročitala: “Ne vezujte se ni za koga i ni za šta.”.

Nisam mogala da razumem, kako to? I zbog čega? Jer je tako dobro – da si blisko povezan s nekim. Kako bez toga? I tek sada sam shvatila: da samo tako možeš biti slobodan. Vrlo često, vezanost postaje zavisnost. A sa njom ti gubiš sebe.

​To važi za sve zavisnosti: od cigareta, alkohola, igara, čoveka. Kada ne možeš da živiš i dišeš bez toga. Zato treba znati sve otpustiti. Da bi istinski bio svoj.

Dozvolite svima pravo slobodne volje. Nije to tipa “pa neka bude” i “uprkos neprijateljima!”, već je to spokojna, sigurna uverenost u to, da sa tim ili bez toga, prema čemu ili kome si imao veliku potrebu, uprkos svega ćeš biti dobro.

Važno je ne vezivati se za ishod. Jer niko nije obavezan da se slaže sa tobom. Bez obzira koliko loše, nepametno i neumesno da ti izgledao nečiji izbor, to je samo tvoja ocena. To je tvoja nespremnost da daš drugome pravo na sopstveno mišljenje, sopstveno osećanje i sopstveno delovanje.

Ti nisi obavezan da budeš uz to delovanje. Ali ne bi trebalo ni da preuzimaš odgovornost da menjaš tu misao ili da objašnjavaš kako taj osećaj nije u redu.

Jedino šta možeš da promeniš je da nastaviš da živiš svoj život. Tačno to si obavezan i da radiš.

Чланак Ako želite da zadržite, otpustite се појављује прво на .