in

6 pitanja koje otkrivaju da li ste u zdravoj vezi

Da li imate zdrav odnos sa svojim partnerom? Ponekad, kada je veza duga, partneri upadaju u rutinu, zbog čega je teško prepoznati da li postoji neki problem.

Foto: Shutterstock

Zato je važno da sebi i svom partneru postavite neka pitanja da biste shvatili koliko je vaš odnos dobar. Takođe je važno da razmislite o tome šta partner traži od vas.

Vaš partner može želeti više ljubavi, što sa sobom donosi ljubazbost, mir, radost, velikodušnost, naklonost i strast. Možda je vašem partneru potreban bolji seks ili da vodite ljubav češće.

Kada pročitate ove reči, najveći izazov je to što one narušavaju vaš lažni osećaj sigurnosti. Kada živite sa nekim mnogo godina, očekujete da ćete biti voljeni, bezuslovno.

I možda verujete jeste… ali da li je to istina?

Dakle, da biste proverili da li imate zdrav odnos sa svojim partnerom, postavite sebi ovih 6 pitanja.

1. Kada se od vas traži da se promenite, da li postoji obostrana korist?

Za zdrave odnose, najvažnije je da slušate ono što vam srce govori. Kada se vaš partner žali i postavlja zahteve, da li vi vidite prednosti pružanja više od onoga što vam je do sada tražio?

Foto: Shutterstock

2. Kako podstičete partnera da bude iskren sa vama?

Ako se vaš partner oseća beznadežno kad je u pitanju vaša veza i oseća da se nikada stvari neće poboljšati, nećete uvek čuti da se on žali. Dešavaće se da vam kaže da je sve u redu i tada imate dodatni zadatak da ga podstaknete da razgovara sa vama.

Dok ne postoji iskrenost, ne postoji mogućnost da se bezuslovna ljubav neguje, a iskrenost zahteva i veštinu slušanja. Ovo može biti jedno od težih pitanja za parove, ali je važno za stvaranje dobre veze.

3. Kako se ponašate kada ste ljuti ili povređeni?

Kada smo ljuti, često se povlačimo u sebe, nismo ljubazni, velikodušni niti blagonakloni prema partneru. Ovo povlačenje može narušiti intimnost između vas i partnera, a to je jedan od najbržih puteva do nezdrave veze.

4. Možete li da slušate partnera bez da ga napadate zbog njegovih reči?

Rešenje je da slušamo objektivno, ne shvatajući to lično i kao da smo napadnuti.

Foto: Shutterstock

5. Kako rešavate svađe i konflikte sa partnerom?

Mnogi parovi se često svađaju. Želite da izbegnete svađe, ali ipak otkrivate da je vaša intimnost narušena. Tada parovi obično ne žele da kažu šta im je zaista na umu. Obično im nedostaju veštine da ono što žele kažu na miran, ali iskren i otvoren način koji im omogućava da ponovo podstaknu strasti. Zdravi odnosi se ne grade iz takvih navika.

Kada naučite da govorite “rečnikom potreba”, a ne da se stavljate u ulogu žrtve, možete podstaći iskrenost koja je neophodna za zdravi vezu. Sposobnost da se govori o potrebama, a ne o optužbama je ključ za ponovno povezivanje.

6. Da li umete da kažete “ne”?

Ni vi niti vaš partner niste u obavezi da radite sve što se od vas traži. Morate postaviti zdrave granice jer je to takođe ključ za uspešmnu vezu. Kada naučite da i vi ohrabrite partnera da kaže “ne”, vaša veza će biti mnogo jača.