in

Ovaj crtać je nešto najlepše što danas možete pogledati

Mada je pandemija koronavirusa bila kobna za kinematografiju na globalnom nivou, te se ne zna čija produkcija je gore prošla – holivudska, bolivudska ili domaća, svi ljubitelji sedme umetnosti krajem godine su mogli da odahnu, a tome je doprineo i novi crtać Soul, ili Duša.

 Foto: Imdb

Emotivno putovanje na koje kreće glavni junak Džo (Džejmi Foks) u potrazi za svojom dušom, u čemu mu pomaže mali otpadnik iz nazovimo to “fabrikom duša”, broj 22 (Tina Fej) slatko će vas nasmejati, ali pre svega primorati da ozbiljno razmislite o tome koliko ste u ovom ludom svetu brzine i instant zahteva kojim vladaju informacije, u stvari izgubili vezu sa sopstvenom dušom.

Mudra priča, puna osećanja, i podsetnik da na trenutak zastanete i zapitate se – gde je moja duša? Upravo to je i najbolji opis ovog filma koji je naša topla preporuka za ove hladne zimske dane.

Animacija prati priču, tako da dokle god ona ima klasičan narativ i preokrete i animacija je nešto klasičnija, sve dok ne uđemo u dubine filozofije kad kreću uspešni eksperimenti sa skoro pa 2-D likovima na tragu kultnih La Linea crtaća ili novijih tendencija koje sa sobom nose Don Hertzfeldt eksperimneti.

O čemu se radi u filmu? 

Džo Gardner, profesor muzičkog u osnovnoj školi u Njujorku, sanja o karijeri džez muzičara iako se njegova majka Liba protivi tome, strahujući za njegovu finansijsku sigurnost.

Jednog dana Džo sazna da bend legendarne džez muzičarke Dorotee Vilijams traži nove članove i prijavi se za audiciju. Impresionirana Džoovim sviranjem klavira, Dorotea mu ponudi priliku da nastupi kasnije te večeri.

Odlazeći sav srećan kako bi se pripremio za nastup, Džo padne kroz šaht i nađe se na putu prema mestu “Great Beyond”, u obliku duše. Ne želeći da umre pre svoje velike muzičke prilike, pokuša da pobegne, ali završi u mestu “Great Before” gde savetnici za duše, svi imena Džeri, pripremaju nerođene duše za život.

Svaka duša ima značku koja, kada se napuni osobinama i karakteristikama, osigurava prelazak na Zemlju.

Greškom zamenjen za instruktora, dobije zadatak da trenira 22, ciničnu dušu koja se već hiljada nalazi u Great Before jer ne vidi smisao života na Zemlji. Mala duša 22 treba pronaći svoju životnu iskru…

Život je pun mogućnosti, samo trebaš znati gde gledati, poruka je animiranog filma “Duša” koji s lakoćom meša humor s dramom, edukaciju s umetnošću, duhovnost sa zabavom. Pritom i odrasle i decu podseća da postoje druge nivoe postojanja i nudi odgovor u čemu leži divota ljudskog iskustva.

Film mogu gledati deca, ali svakako da nije dečji, u pravom smislu te reči.

Ovo je još jedan “high concept” film, kome možete prići kao priči sa srcem i dušom koji je svoju komplikovanost koristio kao sredstvo da na originalan i inovativan način ispriča staru priču o radostima i lepotama života koje morate sami za sebe otkriti i spoznati.