in

7 zanimljivih činjenica o Evroviziji koje možda niste znali

U subotu 22. maja održaće se finale Pesme Evrovizije, na kome će šansu da pobedi imati i predstavnik Srbije, grupa „Hurricane“.

Foto: Shutterstock

Ovo muzičko takmičenje prvi put je organizovano 1956. i u međuvremenu je postalo jedna od najpopularnijih manifestacija u Evropi, koju svake godine na televiziji prate milioni. Ako želite da saznate neke zanimljive činjenice o Pesmi Evrovizije, ostanite sa nama i u nastavku…

Na nekoliko prvih Evrovizija, izvođači su nastupali isključivo sa orkestrom

U to vreme su se takmičili isključivo solo pevači i pevačice, a dok su izvodili svoje pesme iza njih je svirao dvadesetčetvoročlani orkestar pod dirigentskom palicom Fernanda Pagija.

Prva Evrovizija održana je u Švajcarskoj

Pobednik ovog muzičkog takmičenja u Luganu 1965. bila je predstavnica zemlje domaćina, pevačica šlagera Lis Asija.

Pesme koje se takmiče za prestižnu nagradu ne smeju biti duže od 3 minuta

Osim ovog najvažnijeg pravila, postoje još neka kojih se moraju pridržavati svi učesnici Evrovizije. Naime, izvođači moraju da imaju više od 16 godina, u grupi koja nastupa ne sme biti više od šestoro ljudi, zabranjeno je nastupati sa životinjama, pesme ne smeju biti obrade itd.

Zemlja pobednica Evrovizije mora da bude sledeći domaćin ovog takmičenja

Naša predstavnica Marija Šerifović trijmufovala je pesmom “Molitva” na Evroviziji u Helsinkiju 2007, zbog čega je sledeće takmičenje za najbolju pesmu Starog kontinenta održano u Beogradu 2008. godine.

Irska ima najviše pobeda na Evroviziji

Predstavnici Irske su čak sedam puta trijumfovali na Pesmi Evrovizije. Iza njih se nalazi Švedska sa šest pobeda na ovom muzičkom takmičenju, dok treće mesto dele Luksemburg, Francuska, Holandija i Velika Britanija sa po pet pobeda.

Norveška je najviše puta bila poslednja na Evroviziji

Izvođači iz ove skandinavske zemlje su čak deset puta bili poslednji na Pesmi Evrovizije, a u četiri navrata su imali nula glasova.

Jedna pobednica Evrovizije postala je uticajna političarka

U pitanju je pevačica Ruslana, koja je kao predstavnica Ukrajine trijumfovala 2004. pesmom Wild Dances. Ona je, naime, od 2006. do 2007. bila narodni poslanik u Vrhovnoj skupštini Ukrajine, a kasnije se istakla i svojom angažmanom na masovnim demonstracijama 2013. i 2014. u ovoj zemlji.