in

Stanovnici sela 45 dana bili bez uličnog svetla kako bi spasili pticu i njene mlade

Kada čovek i priroda pokušaju da žive zajedno, obično čovek pobedi. Međutim to nije bio slučaj u malom gradu na jugu Indije gde je jedna ptica savila svoje gnezdo na veoma nezgodnom mestu.

 Foto: ShutterStock

Selo Pothakudi ima samo 120 kuća sa 35 uličnih svetiljki. Nesrećnim slučajem, ova ptica, iz grupe ptica indijski Robin, odlučila je da se nastani na glavnom gradskom dalekovodu.

Karupu Raja, čovek koji je zadužen za uličnu rasvetu, prvi je otkrio gnezdo i male ptiće koji u njemu borave.

Raja, koji je veliki ljubitelj ptica, objavio je ovu vest na društvenim mrežama kako bi upozorio građane na postojanje gnezda i zatražio od njih da sarađuju kako bi ovi neobični gosti uspeli da prežive.

 Foto: ShutterStock

Iako su neki članovi sela u početku bili zabrinuti zbog nedostatka noćne rasvete, Raja je bio uveren da će se trud isplatiti.

“Objasnio sam im da su mnoge vrste ptica izumrle i da indijski Robin ne bi trebalo da ima istu sudbinu”, rekao je Raja za DH.

Stanovnici su odlučili da će se radije odreći uličnog svetla, dok mladi ne porastu dovoljno da napuste majčino gnezdo. Gradić je bio u mraku 45 dana i noći, a stanovnici su čak potpuno isključili struju od izvora napajanja kako bi mama i ptići bili sigurni.

Iako je život u mraku prestao nakon što su mama i njene bebe poletele, stanovnici ovog sela uložili su izvanredne napore da se nesrećna ptica i njeni mladi spasu.

Pothakudijeva inicijativa za spasavanje ove vrste ptica donela mu je reputaciju čoveka velikog srca po čemu će ga svi još dugo pamtiti.