in

Solidarnost i podrška – Građani Indije donirali 200.000 vakcina mirovnjacima Ujedinjenih nacija

200.000 “AstraZeneca” vakcina poslato je prošle nedelje iz Mumbaija za Dansku, gde će biti odložene na sigurno, a zatim podeljene mirovnjacima UN-a koji služe u raznim misijama širom sveta.

Zahvaljujući Indiji za „dugogodišnju i nesebičnu podršku očuvanju mira“, šef UN-a za mirovne misije Žan Pjer Lakroks rekao je:

„Efikasna imunizacija svih mirovnjaka UN ključni je prioritet organizacije, čime nastojimo da zaštitimo naše snage i omogućimo im da nesmetano nastave da obavljaju najvažniji posao – da štite mir i bezbednost građana celog sveta.”

Vakcinisanje mirovnih snaga

Šef operativne podrške UN Atul Kare, rekao je da će donacija pomoći da mirovnjaci UN-a ostanu zdravi i da će se vakcine isporučiti zemljama koje se nalaze u najtežoj situaciji i tamo gde su nacionalni zdravstveni sistemi na izmaku snaga.  


Indija već dugo igra važnu ulogu u očuvanju svetskog mira, posebno ukoliko se uzme u obzir njihov doprinos u ljudstvu mirovnih turpa. Trenutno je više od 95.000 mirovnjaka UN-a raspoređeno u 12 misija širom sveta.

Stalna koordinatorka UN-a u Indiji, Renata Desalien, takođe se od srca zahvalila Indiji na „velikodušnom gestu solidarnosti i podrške“.

“Ovaj korak, posebno za Ujedinjene nacije, odražava snažnu posvećenost Indije globalnom miru i multilateralizmu”, izjavila je.