in

Nije mu teško – Vlasnik restorana vozio 6 sati da bi spremio jelo bolesnoj mušteriji

Zahtev je stigao kasno u četvrtak popodne vlasniku restorana Stivu Čuu. Jedna od njegovih mušterija imala je terminalni rak, a njen zet se pitao da li bi bilo moguće dobiti recept njenog omiljenog predjela od brokolija kako bi joj je mogao napraviti u njenom domu u Vermontu.


Ču, 30, specijalista je za azijsku kuhinju i suvlasnik je dve lokacije Ekiben u Baltimoru. Pročitao je imejl 11. marta i odmah je znao da može bolje, rekao je.

Brzo je odgovorio alternativnim predlogom:

„Hvala što ste se obratili“, napisao je. „Želeli bismo da se vidimo u Vermontu i učinimo da vam bude sveže.“

Brendon Džons, 37, bio je zapanjen.

„Uzvratio sam imejlom i rekao:„ Znate li da o Vermontu pričamo, zar ne?“, Podsetio je. „To je šest sati vožnje. Ali Stiv je odgovorio, ‘Nema problema. Recite nam datum, vreme i lokaciju i bićemo tamo.“

Džons i njegova supruga Rina pripremali su se tog vikenda da odu iz svoje kuće u kantonu u Vermont da posete Rininu majku, koja je u završnoj fazi raka pluća i prekinula je lečenje od svoje decembarske dijagnoze.

Tokom poslednjih pet ili šest godina, svaki put kad je njegova svekrva posetila Baltimor, prvo mesto na koje je želela da ode bio je Ekiben u Fels Pointu kako bi mogla da naruči brokoli tempuru prelivenu svežim začinskim biljem, lukom isečenim na kockice i fermentisanim sirćetom od krastavca, rekao je Brendon Džons.

„Ona voli to jelo i stvarno sam želeo da je ima još jednom“, rekao je Džons, inženjer, o svojoj svekrvi koja je tražila da se njeno ime ne objavljuje u zahtevu za njenu privatnost.

„Oduvek nam je govorila:„ Kad sam na smrtnoj postelji, želim taj brokoli“, prisetila se Rina Džons, 38, koja radi u zdravstvenoj industriji. „Zapravo, kad sam se spremala u petak da se odvezem do Vermonta, nazvala sam mamu da vidim da li želi da ponesemo nešto posebno i ona je u šali rekla:„ Tempura brokoli!“

Kada je Ču rekao da bi bio srećan da u subotu popodne napravi jelo u Vermontu, Rina Džons je rekla da je bila ushićena.

„To je neverovatan čin ljubaznosti“ rekla je Džons. 

Sledećeg dana, 12. marta, Ču je nakon posla u svoj kamion stavio šporet i frižider napunjenim sastojcima za tempuru brokoli, a zatim se sa svojim poslovnim partnerom Efremom Abebeom i Džoom Anonuevom uputio prema Vermontu.

Trio je prenoćio u iznajmljenom avionu Airbnb, rekao je, a zatim se zaustavio radi dodatnih sastojaka na putu do stana u kojem živi majka Rine Džons.

„Za mene je bila velika čast što sam mogao da pomognem u ispunjavanju porodičnih želja“, rekao je Ču. „Ovde se radi o njoj, a ne o nama. U ovome je bilo puno dobre, pozitivne energije. “