in

Na listi najboljih destinacija za odmor 2022. godine našla se i Srbija

Kao destinacije najbolje za gurmane, osim Srbije, okarakterisani su i britanski grad Birmingem i ostrvo Džersi, grad Bend, u američkom okrugu Oregon, kao i irski okrug Tiperari.

Foto: Shutterstock

Srbija se našla na prestižnoj listi najboljih destinacija za odmor za 2022. godinu. Baš zato što su putovanja u proteklom periodu drugačija, zbog pandemije i ograničenja koja su aktuelna, tvorci liste Cntraveller, na kojoj se našla i naša zemlja, potrudili su se da uzmu u obzir destinacije koje će moći da odgovore na mnoge zahteve putnika.

I bez obzira kako neko zamišlja svoje putovanje iz snova, na ovoj listi može pronaći baš onu destinaciju, koja će u potpunosti i moći na sve te zahteve da pruži najbolji mogući odgovor.

Za ljubitelje kulture, predložen je norveški grad Oslo, zatim Nju Orleans i Egipat kao destinacija.

Kingston na Jamajci odličan je način za upoznavanje zemlje koja naredne godine obeležava šest decenija od proglašenja nezavisnosti. Špansko ostrvo Menorka je još jedna od destinacija, koja se našla na listi.

Foto: Shutterstock

Kao destinacije najbolje za gurmane, osim Srbije, okarakterisane su i britanski grad Birmingem i ostrvo Džersi. Te grad Bend, u američkom okrugu Oregon, kao i irski okrug Tiperari.

Nisu zaboravljeni ni ljubitelji avantura. Centralna Tanzanija, ostrvo Sikijor na Filipinima, najstarija tropska prašuma u Australiji, Dejntri, Kvinslend. 

Peking je još jedna destinacija odabrana za ljubitelje avantura, kao i Sijeras Čikas u Argentini, Hačinohe u Japanu i drugi po veličini grad na području Litvanije, Kaunas.

Foto: Shutterstock

Tajlandski arhipelag Trang, Edinburg, grčko ostrvo Samos, Almere u Holandiji i ostrvo Stjuart na Novom Zelandu su destinacije odabrane za porodični odmor u toku 2022. godine.

Mišelinov vodič prvi put u Srbiji

Nakon odlaganja, očekuje se da Mišelin baš u našoj zemlji lansira vodič za nastupajuću godinu. Poseban akcenat su autori ove liste, na kojoj se našla i Srbija, usmerili na prestonicu, grad koji i jeste privukao pažnju ljudi iz Mišelina.

Prošaran uticajima mnogih naroda, Beograd je grad bogate istorije i kultura, ali i mesto na kome se mogu videti ostaci zgrada stradalih tokom zločinačkog bombardovanja naše zemlje od strane NATO snaga, u čijoj blizini se nalaze i stara zdanja i moderne zgrade, ali i ugostiteljski objekti sa odličnom ponudom.

Foto: Shutterstock

Upravo to se odražava i na gastronomsku ponudu, uz napomenu da je lokalno stanovništvo vrlo ponosno na svoju tradicionalnu kuhinju, iako prihvataju da isprobaju i nove ukuse.

Svako može da pogodi ko će se naći na Mišelinovoj listi za sledeću godinu, navedeno je u tekstu, ali postoje imena koja plasiraju poznati blogeri i vodiči.

Izvan grada, plodne ravnice i brda Srbije daju joj pravo bogatstvo, pa ne čudi što se u zemlji gaje neke od najboljih sorti grožđa. Naći ćete više od 30 vinarija u Negotinu.

Najviše ih ipak ima na obroncima Fruške Gore, gde se proizvodi i izuzetan šardone, a u toku je kampanja da se čuvene pimnice, korišćene za skladištenje vina, uvrste na listu svetske baštine.