in

Milioner kvadriplegičar ulaže mnogo da spasi divlje mačke iz celog sveta

Kvadriplegičar, Džon Ajers ne može da pomera udove, ali njegov glas je ispunjen uzbuđenjem. Ovaj čovek je ostao bez mogućnosti da koristi svoje telo kao većina ljudi, ali to ga ne sprečava da se bavi humanitarnim radom.

Foto: YouTube/printscreen

Margai je samo jedna od više od 30 različitih malih divljih vrsta mačaka, od kojih su mnoge manje poznate – prolaze nevidljive pod velikom senkom koju bacaju velike mačke poput lavova i tigrova.

Ali Džon nije voljan da sedi i gleda kako ove harizmatične životinje izumiru, pa ulaže lično bogatstvo od 20 miliona dolara u pokušaju da preokrene opadajuće trendove u malim populacijama divljih mačaka širom sveta.

Ovaj doprinos podržaće rad kompanije Panthera na poboljšanju zdravlja i blagostanja vitalnih i ugroženih vrsta, sa posebnim fokusom na očuvanju malih divljih mačaka rasutih širom sveta od Brazila do Bornea i Bocvane.


Pod Džonovim vođstvom, od 2002, do 2017. godine, njegova kompanja IDEXX, godišnji prihodi kretali su se od 380 miliona do 2.7 milijardi dolara.

Ali nakon što je 2019. doživeo biciklističku nesreću koja ga je umalo koštala života, morao je radi oporavka da da ostavku u firmi, ali ga to takođe nije sprečilo da iskoristi sredstva koja ima na raspolaganju kako bi očuvao živote raznih vrsta malih divljih mačaka u svetu.

“Naš cilj je da kada započnemo program, želimo da u roku od pet godina imamo uočljiv i merljiv uticaj kako bismo sačuvali taj pejzaž za te mačke”.