in

Hotel na vodi koji proizvodi struju za sebe

Koncept ”hotel na vodi” pojavljuje se širom sveta poslednjih godina, a odredišta poput Dubaija i Katara prednjače sa sve inovativnijim i neobičnijim strukturama.


Novi koncept turskog dizajnerskog tima Hairi Atak Arhitektural Design Studio (HAADS) može izbaciti sve ostale iz igre u pogledu ekološke svesti.

Dizajn luksuznog hotela, koji ima 152 sobe, ne samo da stvara sopstvenu električnu energiju, već takođe sakuplja i ponovo koristi kišnicu i otpad od hrane.

Usvajajući moto „minimalni gubitak energije i nula rasipanja“, tim u HAADS-u sarađivao je sa brojnim stručnjacima, uključujući inženjere brodogradnje i arhitekte, kako bi osmislio projekat koji se radi od marta 2020. godine.

Ako se izgradi, plutajuća struktura će raditi na sličan način kao i dinamo, koristeći struju iz vode pomoću vetrogeneratora, pretvarajući energiju u električnu.

Njegovim kretanjem treba kontrolisati dinamičko pozicioniranje, računarski kontrolisan sistem koji se koristi za održavanje položaja i smera brodova, kao i propelera.

Međutim, gosti verovatno neće doživeti vrtoglavicu, jer je potrebno 24 sata da se hotel zavrti punih 360 stepeni.

Iako će hotel prvobitno biti smešten u Kataru ako ili kada bude završen, projekat takođe može biti lociran bilo gde sa odgovarajućom strujom zbog svoje „pokretne funkcije“.

Eko-frendli koncept

Površine preko 35.000 kvadratnih metara, može mu se pristupiti preko plutajućeg mola od 140 stepeni.

Oni koji ovde borave mogu očekivati isti nivo luksuza kao i u hotelima sa pet zvezdica. Dostupne pogodnosti uključuju zatvoreni i otvoreni bazen, spa centar, teretanu i teren za mini golf.

Njegov upečatljivi krov u obliku vrtloga dizajniran je za sakupljanje kišnice koja će se ponovo koristiti u razne svrhe, uključujući navodnjavanje.

Hotel takođe ima za cilj da tretira bilo koju korišćenu vodu koju proizvede tako da „ne šteti životnoj sredini“ i razvije jedinice za odvajanje otpada za reciklažu supstanci kao što je otpad od hrane.


Održivo

Iako je projekat još uvek u relativno ranoj fazi procesa dizajniranja i još uvek nema procenjene cene, tim je odredio datum završetka za 2025. godinu.

Uprkos kašnjenjima koja su nastala zbog pandemije koronavirusa i tehnološkog istraživanja potrebnog za napredak, dizajneri kažu da su imaju veliko interesovanje investitora i da se nadaju da će sve biti pokrenuto i na vreme.

Jedan od faktora koji kontroliše radove jeste logistika koja bi bila uključena u potencijalno premeštanje hotela na zemlju u slučaju „tehničkih kvarova“ sa strujom ili vezom dok je van vode.

Ako istekne krajnji rok, koncept će biti prodat zasebnom katarskom projekatu koji će imati 16 luksuznih plutajućih hotela izgrađenih za Svetsko prvenstvo 2022. godine, kojem je ova zemlja domaćin.

U međuvremenu, 164 miliona dolara dubajskog Si Plejs Fluting Risorta trenutno gradi Emiratska brodograditeljska kompanija Sigat Šipiard, a švedsko Arktičko kupatilo, plutajući hotel i spa koji su projektovali arhitekti Bertil Harstrom i Džoan Kaupi, otvorio je svoja vrata početkom 2020. godine, prenosi CNN.